Guvernul de la Budapesta nu a reusit sa ajunga joi la un acord referitor la taxa care ar urma sa aduca in acest an venituri bugetare de 120 miliarde de forinti (526 milioane dolari), dupa ce reprezentantii a sase banci au retras mandatele de negociere ale diviziilor locale, a afirmat Matolcsy, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.
„Taxa pentru banci a provocat o furtuna in comunitatea mondiala a afacerilor. Exista temeri ca daca Ungaria va introduce o taxa de o asemenea magnitudine, Germania, Franta, Marea Britanie, Romania si Slovacia ii vor urma exemplul?, a spus Matolcsy.
Autoritatile ungare s-au angajat luna trecuta sa respecte tinta deficitului bugetar convenita cu FMI si Uniunea Europeana, principalii finantatori ai programului de finantare de 25 milirde de dolari semnat in 2008.
Initial, noua guvernare de la Budapesta viza in acest an un deficit bugetar mai ridicat.
Matolcsy a declarat totodata ca Ungaria va negocia cu FMI un acord stand-by precautionary (preventiv) pe doi ani, 2011 si 2012, cu o valoare in intervalul de 10-20 miliarde euro, si spera sa obtina o tinta de deficit bugetar mai mare de 3% din PIB pentru anul viitor.