- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ministrul Agriculturii, intervenţie la vârful Comisiei Europene. Florin Barbu cere sprijin urgent pentru fermierii afectaţi de secetă

13 Aug, 14:57 • Russo George
Fermierii români trebuie să primească integral despăgubirile pentru pierderile cauzate de seceta pedologică, conform unei scrisori trimise de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Ministrul Barbu a subliniat că oficialul european a fost informat încă din 15 iulie despre situația dificilă a fermierilor români.
Ministrul Agriculturii, intervenţie la vârful Comisiei Europene. Florin Barbu cere sprijin urgent pentru fermierii afectaţi de secetă

Într-un comunicat transmis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se precizează că solicitarea adresată comisarului Wojciechowski vizează acordarea urgentă a despăgubirilor pentru secetă. Aceste clarificări vin după ce doi europarlamentari români au declarat că ei au fost cei care au cerut sprijin financiar pentru fermieri.

În comunicatul trimis către Agrointel, Ministerul a informat că, în contextul declarațiilor făcute de europarlamentari, este necesară o precizare: ministrul Florin Barbu l-a înștiințat pe comisarul Wojciechowski despre problemele legate de secetă în cadrul Consiliului AGRIFISH, încă din data de 15 iulie 2024. În acea ocazie, Barbu a atras atenția că suprafețe extinse din România sunt afectate de secetă, iar pierderile suferite de fermieri pun în pericol viabilitatea economică a fermelor și interesele de securitate ale țării.

Pe 7 august, ministrul Barbu a transmis o scrisoare către Comisia Europeană (CE) în care a subliniat: „Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensații urgente în baza unei măsuri excepționale, pentru a contribui la soluționarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene”.

Ministrul Agriculturii: „Cel putin 2.000.000 de hectare afectate de secetă”

În scrisoare, ministrul a subliniat importanța rambursării de urgență a unui buget estimat la maxim 75.224.000 euro, destinat culturilor înființate în toamna anului 2023. „În acest sens, MADR consideră că se impune ca întreaga sumă să poată fi achitată producătorilor afectați, în baza unui singur act juridic comunitar care să cuprindă norme tehnice și surse de finanțare atât cele din partea Uniunii Europene, cât și ajutoare naționale suplimentare”, a adăugat Barbu în scrisoarea citată.

Ministrul a mai precizat că primăvara și vara anului 2024 au fost marcate de o lipsă masivă de precipitații și de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit în aproape toată țara, afectând grav culturile înființate în primăvara anului 2024. „Aceste fenomene au afectat până la compromitere culturi înființate în primăvara anului 2024, în special porumb și floarea-soarelui, pe o suprafață estimată de circa 2.000.000 ha la nivel național. Se estimează că valoarea unitară medie a pierderilor este de 200 – 230 euro/ha”, a subliniat Florin Barbu în scrisoarea sa.

Pe de altă parte, eurodeputatul Daniel Motreanu a anunțat pe pagina sa de socializare că, împreună cu colegul său Daniel Buda, au solicitat deblocarea rezervei agricole de criză din cadrul Politicii Agricole Comune pentru a oferi sprijin de urgență fermierilor care au suferit pierderi din cauza secetei prelungite.

Citeşte şi: Românii vor primi banii înapoi pentru aceste cheltuieli. Puteți depune cererea până pe 18 octombrie