„Parerea Consiliului Fisacal este echilibrata si ma bucur ca exista aceasta institutie ca o contraparte la opinia MFP. Evaluarea privind veniturile consideram ca este realista, ramane sa vedem pana la finele anului daca este realista sau nu”, a spus Vladescu, intrebat cum comenteaza opinia CF potrivit careia veniturile programate prin rectificarea bugetara sunt supraevaluate.
In opinia publicata la inceputul acestei saptamani, Consiliul Fiscal apreciaza ca veniturile fiscale prognozate in rectificarea propusa de Guvern sunt supraevaluate cu pana la 0,4 -0,5% din PIB, desi situatia economica se va inrautati fata de prima parte a anului, cand prognozele au fost de asemenea prea optimiste, iar tinta de deficit este in pericol.
„In special pentru veniturile din impozitul pe profit, accize si contributii la asigurarile sociale, estimarile de venituri din a doua parte a anului par optimiste.Conform estimarilor preliminare ale Consiliului Fiscal, exista riscul ca veniturile fiscale sa fie supraevaluate cu pana la 0,4-0,5% din PIB”, se arata in opinia Consiliului Fiscal (CF) cu privire la proiectul de rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2010..
„Avand in vedere cele mentionate mai sus, Consiliul Fiscal considera ca tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010, desi posibil de atins, comporta riscuri semnificative In acelasi timp, Consiliul Fiscal recomanda identificarea proactiva a unor surse de echilibrare bugetara care sa poata fi accesate daca riscurile identificate se materializeaza”, au mai spus reprezentantii Consiliului Fiscal.
Potrivit documentului, din analiza proiectiilor actualizate pentru anul 2010 din proiectul de rectificare bugetara, coroborate cu datele de executie la finele primului semestru din 2010, se desprinde un risc semnificativ ca estimarile aferente unor categorii de venituri sa se dovedeasca a fi prea optimiste.
Datele publicate de CF arata ca, desi veniturile fiscale au scazut in primul semestru cu 3,7% comparativ cu primele sase luni din 2009, pentru a doua parte a anului proiectul de rectificarea propune o crestere cu 9,1%.
In aceeasi linie, cifrele disponibile indica o majorare de 1,5% a incasarilor din accize in prima parte a anului, pe cand rectificarea are la baza venituri din accize mai mari cu 8,2%.
Veniturile estimate la bugetul consolidat scad la rectificare cu 3,4 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi reduse doar cu 714 milioane lei, cele mai mari diminuari de venituri fiind la impozitul pe venit, accize si impozitul pe profit, Guvernul bazandu-se pe resurse suplimentare din cresterea TVA.
Consiliul Fiscal a criticat Ministerul Finantelor Publice (MFP) pentru ca nu a publicat raportul privind situatia economica si bugetara, incalcand principiul transparentei, dar si Guvernul pentru neadoptarea strategiei fiscal-bugetare pentru urmatorii trei ani, care avea ca termen limita legal 30 mai.
In plus, CF a reclamat ca raportul semestrial privind situatia economica si bugetara nu cuantifica suficient de detaliat impactul revizuirii prognozelor macroeconomice asupra tintelor bugetare pentru anul in curs si pe termen mediu si nu ofera detalii privind masurile care vor fi adoptate.
Guvernul a aprobat, miercuri, prima rectificare bugetara din acest an, prin care sunt taiate alocatiile mai multor ministere si acordate fonduri in special pentru plata pensiilor, indemnizatiilor de somaj si altor alocatii de natura sociala.