- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

\”Mirosul\” banilor de la FMI a determinat BNR sa nu mai umble la rezervele minime

06 Jan, 00:01 • gecad.net
BNR nu a scazut luni rezervele minime, ceea ce inseamna ca a considerat ca foamea de bani a statului poate fi acum pe deplin satisfacuta de piata, dupa ce in urma cu doua luni lucrurile stateau pe dos. Motivele pentru aceasta schimbare de optica a BNR? Analistii spun ca e vorba de perspectiva destul de sigura a primirii transelor trei si patru de la FMI, in februarie.
\Mirosul\ banilor de la FMI a determinat BNR sa nu mai umble la rezervele minime

BNR a decis marti in cadrul consiliului de administratie scaderea dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5%, si mentinerea nivelului rezervelor minime obligatorii, aceasta ultima decizie fiind un semn ca banca centrala si-a recapatat increderea ca statul va avea fondurile necesare pentru finantarea deficitului bugetar.

In ultima sedinta de politica monetara, cea din noiembrie 2009, BNR luase o decizie similara, de mentinere a rezervelor, pe care insa a fost nevoita sa o schimbe. Criza politica a condus la amanarea celei de-a treia transe de imprumut de la FMI, ceea ce a adus sectorul public in situatia de a apela la alte surse de imprumut, respectiv bancile. S-a dovedit insa ca acestea nu au fonduri suficiente.

In extremis, BNR a fost obligata sa revina la mijlocul lui noiembrie asupra deciziei legate de rezervele minime intr-o sedinta extraordinara, in care a eliberat 5% din rezervele in valuta, reprezentand circa 1,2 miliarde de euro.

La inceputul lui noiembrie 2009, necesarul de finantare al statului era evaluat la circa 4 miliarde de euro, doar jumatate din aceasta valoare fiind acoperita, in cele doua luni care au trecut. Prin urmare, nevoia de bani a statului este inca mare. Sunt fondurile disponibile pe piata in prezent suficiente pentru a isi asigura finantarea de care e nevoie?

In opinia Rozaliei Pal, economist sef al UniCredit Tiriac, statul ar putea avea asigurate fondurile de care este nevoie pentru finantarea deficitului bugetar, in conditiile in care, cat de curand, este posibil sa se elibereze transa a treia de imprumut de la FMI.

„Un nou guvern a fost instalat la finele lui decembrie, bugetul este de asteptat sa fie aprobat pana la jumatatea lui ianuarie, iar o noua misiune a FMI este asteptata la finele lui ianuarie, existand perspectiva ca in februarie sa fie eliberate transele 3 si 4”, spune Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank Romania.

In plus, remarca Vlad Muscalu, analist in cadrul ING Bank Romania, nevoia de finantare a statului este in prezent destul de incerta, in conditiile in care nu avem inca un buget. „Cat timp nu exista legea bugetului sunt restrictii cu privire la fondurile ce pot fi angajate”, este de parere Muscalu.

Mai mult, imbunatatirea situatiei politice creeaza statului perspective pentru a se imprumuta ieftin pe pietele externe.

Vlad Muscalu atrage insa atentia ca ar fi nevoie ca BNR sa asigure si conditiile necesare pentru ca economia si statul sa aiba acces la rezerve ieftine si in lei. Mai precis, BNR ar trebui sa asigure pe piata interbancara lichiditatea necesara care sa aduca dobanzile interbancare aproape de dobanda cheie. In lipsa acestei corelatii, diminuarea dobanzii cheie nu isi atinge scopul, remarca analistul.

Muscalu a explicat ca, atunci cand dobanzile de pe piata interbancara fluctueaza foarte mult, bancile se vad nevoite sa adauge prime de risc destul de mari creditelor pe care le ofera, in conditiile in care nu stiu la ce costuri isi vor putea reface rezervele de lichiditate, daca va fi nevoie.

Ce decizii este de asteptat sa ia BNR in sedintele urmatoare de politica monetara? Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank, se asteapta la scaderea in continuare a dobanzii cheie, dar si a rezervelor minime obligatorii. Potrivit acestuia, activitatea economica extrem de slaba, dar si scaderea asteptata pentru inflatie in perioada urmatoare, sunt principalele argumente pe care BNR le-ar putea lua in calcul pentru a diminua dobanda.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunte cele mai căutate destinații
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunte cele mai căutate destinații
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă plăți prin Revolut
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă ...
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 aprilie
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 ...
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani ...
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă la frig până în luna martie”
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă ...
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. Ai nevoie doar de câteva ingrediente simple
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. ...
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul casei prin Home Bank!
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul ...
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat ...
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat un laborator de extragere a cocainei din cafea în Bihor
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat ...
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care românii plătesc cel mai mult
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care ...
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe bandă rulantă!
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe ...
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță aici
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță ...
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine trebuie să plătească această taxă de drum
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine ...
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe zi. Candidații nu au nevoie de studii superioare
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe ...