- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Mixer Romania: Criza ii va scoate din piata de utilaje pentru constructii pe cei care vor sa dea \”tunuri\”

19 Dec, 00:01 • traian.badulescu
Theodor Domuta, directorul general al distribuitorului de utilaje pentru constructii Mixer Romania, a explicat intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro ce a stat in spatele cresterii spectaculoase a business-ului propriu, precum si care crede el ca sunt efectele pozitive ale crizei.
Mixer Romania: Criza ii va scoate din piata de utilaje pentru constructii pe cei care vor sa dea \tunuri\

Provenit dintr-o familie oradeana de antreprenori, tatal avand o firma de constructii si mama un bistro, Theodor Domuta (29 de ani) a pus bazele unui business nou in Romania, alaturi de producatorul italian de utilaje pentru constructii, Mixer. Noul business, constand intr-o firma de distribuit utilaje de constructii, care asigura si service, a crescut rapid, intr-un ritm de peste 4 ori estimat pentru acest an, la 2 mil. euro.

DailyBusiness.ro Anul acesta ati estimat o crestere spectaculoasa, de 4 ori. Ce estimari aveti pentru la anul?
Theodor Domuta: Pentru anul viitor, estimam o crestere intre 30-50%. Din cauza crizei, s-au oprit lucrarile de constructii la unele proiecte si nu ne asteptam la cresteri la fel de mari pe vanzarile de utilaje. In schimb, vom creste foarte mult pe partea de inchirieri. Lucrarile mici vor continua cu siguranta si noi le dam posibilitatea constructorilor sa inchirieze utilajele. In plus, alocarea de bani de la stat pentru izolarea termica a cladirilor va contribui la cresterea vanzarilor noastre. Daca nu ar fi fost aceasta criza, am fi inregistrat o cifra de afaceri de 7-8 milioane euro in 2009.

DB: De ce ati ales sa investiti in acest business?
TD: Aveam o firma de constructii, lucram in finisaje si cautam o masina de tencuit. Un prieten mi-a recomandat firma Mixer din Italia si mi-a spus ca aceasta vrea sa intre pe piata din Romania. In ianuarie 2006, la invitatia italienilor, am avut o intalnire cu proprietarul Mixer in Italia, care mi-a arata cum functioneaza fabrica lor. Ulterior, am infiintat compania Mixer Romania, in care detin 60%, iar restul apartine partenerilor italieni. Puteam sa fac si alte afaceri. Dar nu fac orice cu orice pret. Acest business mi s-a parut o chestie „faina”.

DB: Care este cheia succesului intr-un astfel de business?
TD: Multa munca, planificare si renuntarea la comoditate. Pentru interesul firmei am parcurs peste 100.000 km anual in tara. Nu va ascund ca nu mi-am vazut familia prea des in anii acestia, am dormit mai mult prin hoteluri si pensiuni. Pentru ca noua afacere sa mearga bine, am renuntat la firma de constructii. Patronul trebuie sa fie implicat zi de zi, trebuie sa urmareasca bine toate procesele.

DB: Ce implicatii va avea criza asupra pietei in care activati?
TD: E foarte usor sa faci afaceri cand piata iti cere. In conditii de criza, vor rezista doar cei care au muncit. Cei care vor sa dea tunuri vor disparea de pe piata. Este buna si recesiunea, se mai aseaza piata iar oamenii neseriosi dispar. Lumea se trezeste la realitate.

DB: Care este cel mai bine vandut utilaj al companiei si pe ce segment de cumparatori mizati?
TD: Masina de tencuit este cel mai bine vandut utilaj. Pana acum, am vandut peste 400 de masini si am avut peste 1.000 de clienti, printre care Rotary, Summa Romania si Impact. Noi ne bazam insa si pe clienti precum muncitorii romani plecati in strainatate, care au cunoscut produsele noastre acolo si vin in tara unde isi deschid afaceri proprii in domeniul construcutiilor. Marele avantaj al migrarii romanilor este ca s-au scolit. Sunt oameni care nu se vor mai intoarce niciodata la tencuitul traditional.

DB: Ce estimari aveti privind piata pe care activati si cu cine concurati?
TD: Piata tencuielilor mecanizate se ridica la o valoare de pana la 4 milioane euro. Principalul nostru concurenst este PFT, jucator german.

DB: Vor mai intra si alte companii pe piata de profil locala?
TD: Nu ne temem de concurenta. Brandul Mixer este cunoscut, iar in plus, avem avantajul primului venit.

DB: Care este structura costurilor intr-un asemenea business?
TD: Ponderea cea mai mare o au cheltuielile cu logistica, urmate de cele cu salariile.

DB: La ministerul Finantelor figurati cu pierderi pe anul trecut. Cand estimati ca va veti recupera investitia in acest business?
TD: In 2-3 ani de la inceputul business-ului imi voi recupera investitia. Chiar de anul acest vom intra pe profit.

DB: Ce loc ocupa Mixer Romania in randul clientilor producatorului italian?
TD: Mixer Romania este clientul nr.1 al Mixer Italia, avand in vederea piata europeana in recesiune.

Urmărește Daily Business pe Google News