Leul si-a inceput deprecierea spre finele lunii iulie, pornind de la un curs leu/euro de 3,12 si ajungand luni la valoarea de 3,27. Daca trendul descendent continua in acelasi ritm o perioada de 10-15 zile, un euro ar putea ajunge sa echivaleze cu cel putin 3,3-3,4 lei.
Atingerea unui curs de circa 3,3 lei/euro la inceputul lunii septembrie, nivel prognozat anterior doar de analistii indrazneti, ar insemna deprecierea monedei nationale cu aproximativ 6% in decursul unei singure luni.
„Exportatorii vor iesi sau nu in castig in functie de cursul de la inceputul lunii septembrie, cand vor fi incasati banii aferenti contractelor incheiate inceputul lunii august (cand a inceput deprecierea euro – n.r.)”, a spus pentru DailyBusiness Mihai Ionescu, presedintele presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), mentionand ca, de regula, contractele de export sunt incheiate pe o perioada de 30 sau de 60 de zile.
„Pentru fiecare 1% pierdut de leu, exportatorii castiga lunar 25 de milioane de euro”, a mai spus Ionescu.
La un castig de 25 milioane euro pentru un procent de apreciere a euro, exportatorii au toate sansele deci sa castige la inceputul lui septembrie, la incasarea contractelor lunare, circa 150 de milioane de euro, doar din aprecierea cu 6% a euro.
Presedintele ANEIR a mai precizat ca „atata vreme cat nu se ia o decizie asupra capitalurilor speculative care influenteaza in proportie de 80% cursul de schimb, este greu de prognozat care ar putea fi castigul exportatorilor”.
Importatorii, beneficiarii aprecierii pe care a cunoscut-o leul pana in luna iulie, nu vor avea insa mai nimic de pierdut din devalorizarea monedei nationale, considera presedintele ANEIR. Profitul pe care si l-au asigurat acestia in perioada ianuarie-iulie 2007, cand leul a cunoscut o apreciere de peste 8%, le permite sa nu resimta pierderile provocate de corectia cursului.
In plus, importatorii au beneficiat, la inceputul anului, de reducerea cu cote substantiale a taxelor vamale pentru produsele importate din Uniunea Europeana, reduceri ce s-au reflectat mai mult sau mai putin in pretul produselor.