„Cred ca tot sistemul de taxe si impozite trebuie regandit pentru 2011. Deocamdata, elaboram optiuni pe care le oferim lumii politice, care trebuie sa decida in acord cu partenerii sociali, pentru ca e nevoie de consens. Din punctul meu de vedere, subiectul cota unica este deschis”, a spus Vladescu, citat de Mediafax.
El a punctat ca, in ceea ce priveste TVA, optiunile sunt inchise, intrucat nu poate fi luata in calcul o noua majorare a acestei taxe.
Oficialul MFP a precizat ca in prezent se lucreaza la un nou sistem de impozitare a proprietatilor, fiind analizate inclusiv bazele de stabilire a cotelor de impunere, mai ales ca in Romania nu exista un sistem de evaluare.
„Trebuie sa regandim sistemul de impozitare a proprietatilor, fara sa uitam ca exista o baza mare de cetateni care nu isi permite sa plateasca impozite pe proprietate foarte mari. Probabil ca nu vor exista majorari pentru marea masa, pentru cineva care, de exemplu, locuieste in doua-trei camere la bloc si are venituri mici. Cresterile vor fi pentru cei cu numar mare de proprietati sau cu proprietati consistente”, a spus Vladescu.
El a precizat ca elaborarea bugetului pe 2011 va incepe cel mai probabil in luna august, dupa ce vor fi conveniti indicatorii pentru urmatorii ani cu expertii FMI si vor incepe discutiile privind strategia fiscala cu noul consiliu fiscal, care va fi definitivat saptamana viitoare.
Vladescu a reamintit ca prin intelegere cu FMI vor fi disponibilizati pana la finele anului 70.000 de bugetari, dar a adaugat ca fiecare institutie si autoritate va face propria evaluare a schemei de personal, iar autoritatile locale vor intra pe standardele de cost si de personal.
Potrivit oficialului MFP, Ordonanta de Urgenta privind normele de cheltuieli ale administratiei locale va fi aprobata saptamana viitoare.
El a adaugat ca prin acest act normativ vor fi reduse, cel mai probabil, si cotele defalcate care merg la autoritatile locale, dar nu s-a decis inca varianta finala.
Vladescu a mai spus ca, inclusiv la nivelul MFP, se lucreaza la o noua schema de functionare, unde se analizeaza posibilitatea mentinerii unei administratii financiare, integrarea Garzii Financiare intr-un sistem unic de control si externalizarea unitatilor de suport. In prezent, ministerul are 29.000 de angajati.