Principala modificare vizeaza obligativitatea ca administratorul de pensii private obligatorii sa sa anunte rezilierea contractului cu un agent in cel mult cinci zile. Modificarea normei a stabilit ca in cazul in care un agent solicita rezilierea contractului de mandat, administratorul sau agentul de marketing persoana juridica are obligatia sa notifice comisia pensiilor private in vederea retragerii avizului acestuia in termen de cinci zile, se mentioneaza in comunicatul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Totodata, in cazul avizarii agentilor de marketing, administratorul sau agentul de marketing persoana juridica transmite comisiei pensiilor private si contractele de mandat semnate, inclusiv anexele la acestea, alaturi de alte documente. Arbitrul pensiilor private a mai interzis consultantilor sa utilizeze denumirea de „broker” pentru eliminarea confuziilor care ar putea sa apara intre consultantii de pensii private si brokerii de pensii private. Actul normativ a fost transmis spre publicare in Monitorul Oficial si urmeaza sa fie disponibil si pe pagina de internet a comisiei pensiilor private.
Incepand de luni, 17 septembrie, contribuabilii au la dispozitie patru luni pentru a opta pentru un fond de pensii obligatorii. Daca nu-si vor exprima optiunea, ei vor fi distribuiti aleatoriu, pe baza unui algoritm care ia in calcul baza de clienti deja atrasa de jucatorii din piata.
Sunt obligate sa adere la un fond de pensii obligatorii persoanele cu varsta pana la 35 de ani. Persoanele de pana la 45 de ani au posibilitatea de a se inscrie optional in acest sistem.
O persoana nu poate participa, in acelasi timp, la mai multe fonduri de pensii administrate privat si nici nu se poate retrage din sistem. Fiecare angajat va cotiza cu cate 2 la suta din venitul brut, iar suma platita reprezinta o parte din contributiile aduse la sistemul pensiilor de stat.
La varsta de pensionare, contribuabilii vor primi inapoi cel putin banii depusi minus comisioanele de administrare a fondurilor.