- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Momentul adevarului: Cat de solide sunt bancile europene?

23 Jul, 11:00 • razvan.codorean
Comitetul european pentru supravegherea sectorului bancar publica vineri rezultatele testelor de stres aplicate unui numar de 91 banci europene. Pietele asteapta cu nerabdare rezultatele care vor arata in ce grad de dificultate se afla situatia financiara din Europa.
Momentul adevarului: Cat de solide sunt bancile europene?

Primele date vor fi date publicitatii la ora 16 GMT, ora 19, ora Romaniei. Potrivit analistilor, testele, menite a demonstra cat de solide financiar sunt bancile europene, vor arata adevaratul impact al crizei.

Testele vor evalua nivelul minim al capitalului de baza (Tier 1), care trebuie sa depaseasca 6% pentru ca banca sa treaca testul. De asemenea, vor lua in calcul si expunerea creditorilor la riscurile datoriilor suverane.

Sursele citate de Wall Street Journal si Financial Times afirma ca rezultatele se anunta extrem de ingrijoratoare pentru o serie de banci din Grecia, Spania, Portugalia, tari care se confrunta cu mari probleme economice. In cazul bancilor spaniole, de exemplu, problemele se datoreaza expunerii ridicate pe sectorul imobiliar, decimat de criza.

Si bancile din Germania si Austria ar putea raporta probleme, mai cu seama ca multe dintre ele au o expunere ridicata pe Europa de Est, acolo unde creditele neperformante au explodat in ultimul an.

”Testele vor arata cu siguranta faptul ca multe banci se afla intr-o stare critica si asta din cauza creditelor neperformante”, a scris Wall Street Journal.

Potrivit cotidianului german Der Spiegel, testarea bancilor europene s-ar putea dovedi mai dificila decat s-a crezut initial. Pana la 15% dintre bancile europene ar putea pica testele de stres – desi criteriile de „notare” nu sunt foarte dure.

Cotidianul german Handelsblatt a estimat ca mai mult de 10 banci din Europa, inclusiv una sau doua din Germania, ar putea pica testul.

Cele mai multe banci testate provin din Spania (27) si Germania, 14. Din Romania nu a fost selectata nicio banca. Sunt insa 18 banci straine prezente si in tara noastra, printre care Erste Bank si Societe Generale.

Cele 91 de institutii financiare testate reprezinta 65% din sistemul bancar european.

Oficialii europeni sunt optimisti

Dincolo de estimarile presei internationale, autoritatile europene sunt optimiste. Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, a declarat ca se asteapta ca testele sa confirme soliditatea sistemului financiar european.

La randul lor, liderii de la Paris, Londra si Berlin au anuntat ca se asteapta ca bancile din tarile lor sa nu aiba probleme in a-si demonstra fundamentele sanatoase.

Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, a afirmat ca se asteapta ca rezultatele testelor sa confirme increderea in zona euro si moneda unica europeana.

Oficialul european a precizat insa ca, daca vor fi banci care nu vor trece de teste, cel mai bine ar fi sa apeleze la fonduri private pentru a se recapitaliza si doar in ultimul caz la ajutorul statelor.

”Fondul de stabilitate al UE, de 440 de miliarde euro, va fi utilizat doar in caz de nevoie”, a precizat Olli Rehn.

„In primul rand este de datoria bancilor. Vor avea o anumita perioada in care trebuie sa se refinanteze pe piata, dar guvernele vor anunta imediat daca exista vreo problema”, a declarat si ministrul olandez al finantelor, Jan Kees de Jager.

Potrivit Wall Street Journal, bancile din zona euro vor avea nevoie de injectii de capital de circa 90 mld. euro pentru a-si acoperi gaurile din bilanturile contabile.

Un sondaj realizat in randul investitorilor de Goldman Sachs arata ca 10 din cele 91 de banci supuse testelor de stres derulate de autoritatile europene vor vor trece de teste, valoarea capitalului suplimentar necesar in urma examinarilor fiind de 37,6 miliarde euro.

La sondaj au raspuns 376 de investitori, atat fonduri de hedging cat si jucatori care se implica pe termen lung.

Sufla si in iaurt

Dincolo de asteptarile privind rezultatele testelor, interesant este modul in care
autoritatile europene au ales sa le faca publice.

Ministrul belgian de finante Didier Reynders – a carui tara asigura presedintia semestriala a Consiliului UE, a declarat ca publicarea rezultatelor testelor de stres va avea loc in doua etape.

Prima va fi vineri cand vor fi prezentate rezultatele consolidate de catre Comitetul european pentru supravegherea sectorului bancar. Datele vor fi disponibile incepand cu ora 19.30, ora Romaniei, intr-un raport publicat dupa inchiderea burselor europene.

Rezultatele detaliate vor fi prezentate abia peste doua saptamani, de catre autoritatile nationale de reglementare.

Decizia, luata din ‘motive tehnice’ a starnit, asa cum era de asteptat, controverse in presa internationala. O serie de experti au sugerat faptul ca modalitatea aleasa vine sa incerce sa tempereze efectele negative ale publicarii rezultatelor.

”Momentul nu a fost ales intamplator. Vineri, dupa inchiderea burselor. Se spera ca impactul negativ, daca vom avea unul de acest gen, sa se atenueze in weekend, cand pietele sunt inchise”, a spus Konrad Becker, analist financiar la Merck Finck din Munchen.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci