Cresterea economica va incepe din perioada aprilie-iunie, dupa sase trimestre consecutive de contractie a PIB raportat la trimestrul anterior.
„Exporturile s-au stabilizat, iar accesul la lichiditate de pe piata locala s-a ameliorat in ultimele cateva luni, ceea ce ar trebui sa vina in sprijinul relansarii economice pe parcursul acestui an”, se arata intr-o analiza Moody’s, citata de Mediafax.
Totusi, agentia de evaluare financiara se asteapta la o economie „lenta” pentru urmatorii cativa ani, influentata de incetinirea dinamicii de afaceri pe marile piete europene, dar si de cresterea mai slaba a creditului.
Moody’s anticipeaza restrangerea deficitului bugetar la 6,3% din Produsul Intern Brut (PIB), scaderea deficitului de cont curent la 3,5% din PIB si reducerea ratei anuale a inflatiei la 3,5%.
Guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,3% in acest an, iar una dintre conditiile impuse in acordul de finantare externa cu institutiile financiare internationale este reducerea deficitului public la 5,9% din PIB. BNR tinteste incadrarea inflatiei in intervalul 2,5 – 4,5% in 2010 si estimeaza ca rata anuala se va situa la 2,6%.
Acordul cu FMI s-ar putea incheia anticipat daca guvernul se finanteaza de la banci
Programul de finantare externa a Romaniei de la FMI si UE ar putea lua sfarsit inainte de termen daca guvernul va reusi sa acceseze suficienta finantare din piata, anticipeaza analistii agentiei de rating Moody’s.
Romania are in derulare un acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar International (FMI), pentru 12,95 miliarde euro, care a intrat in vigoare in luna mai a anului trecut.
Pachetul total de finantare externa, de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana Reconstructie si Dezvoltare, are o valoare de 19,95 miliarde euro.
Pana in prezent, Romania a primit primele doua transe din imprumutul de la FMI, care insumeaza 6,9 miliarde de euro.
Urmatoarele doua transe, in valoare totala de 2,3 miliarde euro, ar putea fi eliberate in urma evaluarii FMI, care va trimte miercuri la Bucuresti o misiune pentru o saptamana.
Romania s-a imprumutat anul trecut de la banci cu 64,7 miliarde lei si 2,76 miliarde euro, prin vanzarea de titluri de stat in lei si in valuta de catre Ministerul Finantelor Publice. Suma imprumuturilor in lei depaseste de peste cinci ori valoarea creditelor angajate in 2008 de stat, de 12,5 miliarde lei.
Moody’s este singura mare agentie internationala de rating care nu a retrogradat Romania din categoria emitentilor cu recomandare de investitii in cea speculativa, „junk”.
Agentia atribuie Romaniei ratingul „Baa3”, cu perspectiva „stabila”.