Dolarul s-a apreciat usor fata de yen dupa schimbarea perspectivei ratingului „Aa2” al Japoniei, insa contractele futures cu obligatiuni guvernamentale nipone nu au afisat o reactie semnificativa.
Japonia incearca sa reduca datoriile publice de doua ori mai mari decat Produsul Intern Brut (PIB) de circa 5.000 miliarde de dolari.
Standard & Poor’s a redus deja ratingul guvernului de la Tokyo, iar alte agentii de evaluare financiara au lansat avertismente.
Astfel, premierul Naoto Kan s-a angajat sa implementeze reforme fiscale, inclusiv cresterea TVA-ului de 5%, in timp ce guvernul se confrunta si cu o crestere puternica a cheltuielilor sociale.
Opozitia refuza sa colaboreze cu executivul nipon si face presiuni asupra lui Kan sa declanseze alegeri anticipate, amenintand ca va bloca legile legate de buget, inclusiv un act care ar permite autoritatilor sa emita noi obligatiuni.
Analistii subliniaza insa ca 95% din datoriile Japoniei sunt catre investitorii autohtoni, tara fiind astfel aparata de turbulente de tipul crizei datoriilor de stat care afecteaza mai multe tari din zona euro.
Moody’s noteaza ca intrarea Japoniei intr-o criza de finantare este improbabila pe termen mediu.