„Daca programul cu FMI si Uniunea Europeana nu se va relua in primul trimestru al anului viitor, iar lichiditatea Guvernului va ramane sub presiune, am putea lua in considerare modificarea perspectivei ratingului la negativa. Cu toate acestea, scenariul nostru de baza este acela ca Guvernul va reporni acordul cu FMI si UE si alocarea fondurilor se va relua in acest timp”, a afirmat Orchard.
Analistul Moody’s considera ca, odata finalizate alegerile prezidentiale, un nou guvern poate fi format fara prea multe probleme.
„Bineinteles ca nu se va intampla imediat pentru ca trebuie negociate posturile, dar un nou guvern este pe cale sa reia programul cu FMI. Alegerile anticipate sunt improbabile in contextul actual, dar aceasta varianta nu poate fi respinsa”, a spus Orchard.
El spune ca acum Moody’s isi indreapta atentia asupra programului Romaniei cu FMI si arata ca reluarea fondurilor din partea institutiei financiare si a Comisiei Europene este necesara pentru a usura presiunea care a fost in ultimul timp pe lichiditatea Guvernului.
La inceputul lunii noiembrie, FMI a amanat eliberarea celei de-a treia transe, de 1,5 miliarde de euro, pentru Romania, pana la momentul in care situatia politica se va clarifica.
Moody’s este singura mare agentie de rating internationala care mai acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, dupa ce si Fitch a retrogradat Romania in toamna anului trecut la nivelul speculativ.