Ratingurile Aaa arata cele mai reduse riscuri de investitii, relateaza Mediafax.
Printre problemele cu care se vor confrunta aceste state se numara ritmul si sustenabilitatea cresterii economice si trendul dobanzilor, factori care influenteaza capacitatea de administrare a datoriilor semnificative acumulate in urma crizei, se arata intr-un raport al Moody’s.
Agentia noteaza totusi ca nu anticipeaza un pericol imediat de revizuire in scadere a ratingurilor, pentru cele 17 tari care detin in prezent ratinguri Aaa din partea Moody’s.
„Urmatorii doi ani vor arata daca potentialul de crestere a fost erodat din punct de vedere structural, sau daca este posibila o redresare solida, sustenabila”, a declarat Pierre Cailleteau, director la departamentul pentru ratinguri suverane la Moody’s, autor al raportului.
El a aratat ca, anul viitor, guvernele statelor cu ratinguri Aaa care au deficite mari se vor afla sub presiunea de a anunta planuri de buget credibile si sa le si aplice.
Acest fapt va complica redresarea si va testa coeziunea politica.
Odata cu stabilizarea economiei mondiale, trei dintre cele mai mari patru state cu ratinguri Aaa, respectiv SUA, Franta si Germania au inregistrat crestere economica in trimestrul al treilea, in timp ce Marea Britanie a raportat declin.
„Statele Unite si zona euro au consemnat cresteri ale PIB. Rata de crestere din zona euro nu a fost insa impresionanta”, a spus Cailleteau.
In pofida problemelor, cele 17 tari cu calificative Aaa pastreaza caracteristicile necesare acestui nivel de rating, chiar daca au coborat la nivelul inferior al palierului.
Cea mai importanta conditie de pastrare a ratingului Aaa este soliditatea financiara, respectiv viitoarea traiectorie a datoriilor publice.
Irlanda este singurul stat care a pierdut in 2009 ratingul Aaa.
Celelalte natiuni cu calificative Aaa din partea Moody’s sunt Austria, Luxemburg, Elvetia si Noua Zeelanda, precum si Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia, Singapore, Spania si Suedia.