In aceste conditii, Moody’s nu anticipeaza modificari ale ratingurilor celor mai mari institutii financiare din UE, ca urmare a acestor expuneri, a anuntat agentia de evaluare financiara, care a realizat un test de stres la nivelul bancilor, prin intermediul unui sondaj, relateaza Mediafax.
„Sondajul ne-a permis sa analizam expunerile bancilor si sa prognozam pierderile in baza acestora. Concluzia este ca aceste banci vor avea capacitatea sa absoarba pierderile care pot rezulta in urma expunerilor, fara sa aiba nevoie de majorari de capital, chiar si in cele mai dificile conditii”, a declarat Jean-Francois Tremblay, unul dintre autorii raportului.
Instabilitatea din ultima perioada a pietei financiare din UE scoate in evidenta temerile investitorilor si lipsa de claritate privind expunerile transfrontaliere ale bancilor.
Sondajul a inclus 30 de banci din 10 tari europene.
In urma cercetarii Moody’s a rezultat ca expunerile transfrontaliere ale bancilor la credite ipotecare si corporatiste din Grecia, Portugalia, Spania si Irlanda sunt mai mari decat cele la datoriile guvernamentale.
In varianta cea mai pesimista luata in calcul de Moody’s, o vanzare fortata a unor datorii suverane la un pret scazut ar avea un impact mai mare, dar suportabil, raportat la nivelul capitalului.
Astfel de pierderi sunt improbabile intrucat bancile ar trece aceste datorii la BCE in loc sa le vanda, daca vor avea nevoie de lichiditati.
Pierderile reale ar fi mai mici decat cele simulate de Moody’s intrucat cele legate de sectorul privat ar avea loc in timp si vor fi compensate partial prin profit.