„Cele mai recente prognoze ale noastre arata o contractie a produsului intern brut (PIB) de 4%, dar as spune ca, cel mai probabil, cifra va fi in curand revizuita in urcare, contractia va fi mai mare”, a declarat pentru Mediafax Kenneth Orchard, analist al Moody’s.
„In prezent, ne asteptam la un deficit bugetar de 5,1% din PIB, care de asemenea ar putea fi mai mare, si la un deficit al contului curent de circa 5% din PIB”, a mai spus Orchard.
El precizeaza ca actualul rating se bazeaza pe continuarea cu succes a programului de stabilizare a economiei negociat cu FMI si Uniunea Europeana, dar un eventual esec al programului ar putea conduce la presiune pe reducerea calificativului, desi decizia Moody’s va depinde de circumstantele de la acel moment.
„Perspectiva ratingului este stabila. In general, sunt sanse mici ca Moody’s sa ridice ratingul unei tari care se afla in etapele primare ale programului cu FMI. In cazul in care Romania nu-si va atinge obiectivele, ne asteptam ca FMI si UE sa lucreze atent cu autoritatile romane la un program de redresare. Acest lucru l-am putut vedea si in alte tari. Un esec al planului pare destul de nerealist”, a mentionat Orchard.
Pentru acest an, FMI anticipeaza o contractie a economiei de 4,1%, in timp ce prognoza pentru 2010 arata o stagnare a economiei (crestere zero).
Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI, asupra unui acord stand-by pe 2 ani cu institutia financiara, pentru 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, a declarat recent ca datele PIB sub asteptari din primul trimestru indica o posibila scadere a economiei cu mai mult de 4,1% in 2009, prognoza pe care Fondul a anuntat-o imediat dupa semnarea acordului.
Economia s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru din 2009, comparativ cu perioada similara a anului.
Acordul cu FMI vizeaza, printre altele, si indeplinirea unor criterii de performanta privind deficitul bugetar pentru primele doua evaluari, din iunie si septembrie, respectiv un nivel de 14,5 miliarde lei la jumatatea anului si de 18,6 miliarde lei la finele primelor 9 luni.