„Economia se contracta in prezent rapid. Sectoarele care sunt cele mai orientate spre export si-au redus productia, iar sectorul constructiilor merge din ce in ce mai prost”, potrivit unei note a Moody’s adresate clientilor.
Astfel, agentia de rating a revizuit in urcare estimarile privind contractia produsului intern brut (PIB) al Romaniei in 2009, de la 4% la 5,7% in acest an, si anticipeaza ca economia isi va reveni usor in 2010, cand va avansa cu 0,2%, mentioneaza Mediafax.
Analistii Moody’s noteaza ca lichiditatea de pe piata locala s-a imbunatatit intr-o anumita masura incepand din luna februarie, datorita pachetului de finantare externa de 20 miliarde euro contractat de la Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si alte institutii financiare internationale, dar ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) este in continuare fortata sa mentina ratele dobanzilor ridicate, pentru a sustine moneda nationala.
„Pe masura ce sistemul financiar se stabilizeaza, fondurile suplimentare (de la FMI – n.r.) vor permite bancii centrale sa reduca gradual ratele dobanzii, pentru a sprijini revenirea economiei. Totusi, desi recesiunea va fi dificila, Moody’s considera ca economia va evita un colaps major de tipul celor din statele Baltice, gratie datoriei relativ scazute a sectorului privat si dependentei mai reduse de comertul international”, potrivit Moody’s.
Totodata, agentia previzioneaza ca rata inflatiei se va situa la 4,9% in 2009, peste intervalul tintit de BNR, dar va scadea in 2010 la 3,7%.
Banca centrala a stabilit pentru 2009 si 2010 acelasi nivel pentru tinta de inflatie, de 3,5% plus/minus un punct procentual.
Printre punctele tari ale Romaniei, Moody’s mentioneaza datoria guvernamentala redusa, sprijinul primit de la FMI si UE, care tempereaza vulnerabilitatile determinate de dezechilibrele macroeconomice, si faptul ca gradul de integrare financiara si economica sprijina investitiile si restructurarea la nivel microeconomic pe termen lung.
La polul opus, principalele provocari cu care se confrunta Romania sunt controlul deficitului bugetar in contextul recesiunii economice, riscurile pentru stabilitatea macroeconomica determinate de recesiune, datoria externa redusa si conditiile dure privind lichiditatea pe plan extern, precum si procesul de reforme structurale intarziat.
Moody’s a majorat si estimarile privind nivelul deficitului bugetar in 2009, de la 5,1% din PIB la 6% din PIB. Pentru 2010, agentia anticipeaza ca deficitul buegtar se va reduce la 4% din PIB. Estimarile mai indica o crestere a datoriei publice de la 13,6% din PIB in 2008 la 20,8% din PIB anul acesta si la 25,1% din PIB in 2010.
Agentia estimeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei se va reduce la 5,1% din PIB in 2009 si la 3,5% din PIB anul viitor.