Unul dintre rezultatele crizei este ca procesul de convergenta al statelor din regiune, in privinta venitului pe cap de locuitor, va fi mai lent, astfel incat, in multe dintre acestea, va dura mai mult decat s-a anticipat, potrivit unui analist al agentiei de evaluare financiara, relateaza Mediafax.
„Unii analisti estimau (anterior crizei – n.r.) ca aceasta convergenta va dura 15-20 de ani. Acum, credem ca in unele tari ar putea fi nevoie de 30-40 de ani, iar in altele chiar mai mult”, a declarat Kenneth Orchard, analist la Moody’s care raspunde de Polonia, zona baltica si cea a Balcanilor.
El a precizat ca in Polonia, convergenta ar putea dura 30 de ani, iar in Bulgaria si Romania poate ajunge la 40-45 de ani.
Pe de alta parte, analistii Moody’s considera ca sunt sanse reduse de imbunatatire a ratingurilor statelor din regiune, in urmatorii cativa ani, avand in vedere amplificarea deficitelor bugetare si inrautatirea perspectivelor de dezvoltare.
Totusi, sprijinul din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International a contribuit la atenuarea declinului economic, in urma crizei financiare, a aratat Dietmar Hornung, vicepresedinte al Moody’s.