- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Moody\’s: Sistemul bancar din Romania este stabil, dar riscurile de creditare raman ridicate

08 Jan, 16:16 • Redactia DailyBusiness
Agentia de evaluare finaciara Moody's considera ca sistemul bancar din Romania beneficiaza de o perspectiva stabila intr-o economie sub-bancarizata cu perspective bune de crestere, insa riscurile creditarii raman ridicate.
Moody\'s: Sistemul bancar din Romania este stabil, dar riscurile de creditare raman ridicate

„Ratingurile de putere financiara ale bancilor reflecta mediul operational in curs de imbunatatire, cu alinierea politica si economica la Uniunea Europeana si performante economice solide date de cresterea sistemului bancar”, spune analistul Moody’s Constantinos Kypreos, autorul raportului pe Romania, citat de NewsIn.

Datorita implicarii active a bancilor straine pe piata din Romania, nivelul experientei in domeniu a crescut, contribuind la dezvoltarea retelelor, remarca agentia. Alte efecte au fost intarirea sistemului bancar in ceea ce priveste tehnologia folosita, strategiile de produs, transferul de experienta bancara si sprijinul financiar necesar.

Totusi, ratingurile actuale reflecta perspectiva negativa data de riscul mare al creditarii generat de operatiunile bancare. Moody’s remarca o crestere anuala de 42% a creditarii in ultimii trei ani, incluzand o mare parte de imprumuturi in valuta. Sistemele de gestionare a riscurilor sunt inca in curs de dezvoltare, au afirmat analistii agentiei.

Agentia de rating mai noteaza progresul semnficativ din ultimii ani in domeniile de reglementare si supraveghere din sistemul bancar romanesc, insa, considera Moody’s, este nevoie de noi imbunatatiri in aceste arii. Piata din Romania are nevoie de o supraveghere concentrata pe aspectele calitative ale activitatii bancare si, in mod deosebit, de imbunatatirea capacitatilor de evaluare a riscului.

„Nivelul financiar actual al bancilor ar putea duce la ratinguri de putere financiara mai bune, cu un nivel relativ scazut al creditelor neperformante, profitabilitate adecvata si niveluri puternice pentru capital si lichiditate. Totusi, vedem riscuri legate de durabilitatea sau capacitatea suficienta pe termen lung a unora din acesti indici”, a mai spus Kypreos.

Profitabilitatea sistemului bancar din Romania este acum in scadere, datorita presiunilor asupra ratelor dobanzii (rate in scadere, rezerve minime ridicate si competitia tot mai acerba). De asemenea, expansiunea retelelor institutiilor financiare din Romania genereaza costuri suplimentare mai mari.

Moody’s mai remarca o posibila deterioare a indicatorilor care descriu calitatea activelor, pe masura ce portofoliile de credite ajung la maturitate si mediul da semne de volatilitate, in timp ce nepotrivirile din profilul maturitatii activelor sau a obligatiilor de plata indica nevoia bancilor de a diversifica si extinde baza de finantare.

Moody’s a atribuit celor mai mari trei banci din Romania (Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare si Raiffeisen) ratinguri ale depozitelor in moneda straina de „Baa3” pe termen lung si „P-3” pe termen scurt, mai mari decat ar arata indicatorii de putere financiara ai agentiei. Aceste ratinguri sunt stabilite la nivelul plafonului de tara al Romaniei, ceea ce echivaleaza cu un rating maxim in acest caz.

Calificativele institutiilor financiare au o perspectiva stabila. Acestea arata ca bancile mari sunt considerate prea importante ca sa dea gres, asadar exista o probabilitate mare ca ar beneficia de sprijin puternic din partea autoritatilor daca ar fi nevoie. In plus, actionarii straini sunt puternici si este de asteptat ca acestia sa sprijine financiar subsidiarele romane in caz de nevoie.

Potrivit ultimilor date prezentate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in prezent exista 37 de banci pe piata romaneasca, acestea gestionand, la finele lunii septembrie 2006, active de 151,64 miliarde lei (42,91 miliarde euro). Activele bancare au crescut in primele trei trimestre ale anului trecut cu aproape 18,4% fata de sfarsitul lui 2005.