Linia de credit preventiva, „precautionary credit line”, este destinata tarilor cu vulnerabilitati moderate si a fost prezentata saptamana trecuta de catre FMI pentru a atrage mai multe state in programul de finantare de urgenta. Facilitatea de imprumut necesita evaluari semianuale, fata de examinari trimestriale cum cere actualul acord, de 20 de miliarde de euro, incheiat de Budapesta cu FMI si alte institutii financiare internationale. Acordul va expira in octombrie.
Ungaria, primul stat membru al Uniunii Europene care a primit ajutor financiar international, in 2008, nu are nevoie de un nou imprumut de la FMI daca isi poate finanta de pe piete deficitul bugetar, a declarat in septembrie ministrul ungar al Economiei, Gyorgy Matolcsy.
Budapesta vrea sa recastige „suveranitatea economica” si nu vrea sa negocieze politici economice cu Fondul, a afirmat premierul, Viktor Orban, dupa ce reprezentantii FMI si ai Uniunii Europene au suspendat in iulie discutiile cu guvernul ungar referitoare la evaluarea programului de finantare, dupa ce nu au reusit sa ajunga la un acord privind tintele bugetare.
„Linia preventiva de credit reprezinta o alta linie de aparare despre care credem ca poate fi utilizata, daca Ungaria o va cere. FMI vrea, in mod clar, sa intervina si sa ajute, asa cum a facut in 2008-2009. Nu avem indoiala ca discursurile premierului legate de FMI vor avea un ton mai domol daca situatia devine grava”, considera analistii Morgan Stanley.
Linia de credit noua vizeaza state care nu se califica pentru linia de credit flexibila. Creditul va fi evaluat, printre altele, in functie de capacitatea beneficiarului de a se finanta de pe piete, de disciplina fiscala, politica monetara si sanatatea sistemului bancar al acestuia, precizeaza analistii.
„Facilitatea ar fi perfecta pentru Ungaria, un stat pe care factorii economici fundamentali nu sunt suficient de puternici sa-l califice pentru linia de credit flexibila, dar care a implementat politici impresionante in ultimii ani si a ajuns pe o pozitie mult mai buna din punct de vedere fiscal”, adauga Morgan Stanley.