Din cei peste un miliar de lei, 615,5 milioane de lei vor fi alocati pentru a plati obligatiile spitalelor, peste termenul de scadenta la data de 30 iunie, asa cum prevede OUG 48/2010 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sanatatii in vederea descentralizarii. Restul sumei, respectiv 383,5 milioane de lei, va fi alocata pentru plata medicamentelor cu si fara contributie de catre CNAS, se arata intr-un comunicat de miercuri al Ministerului Sanatatii (MS).
Conform Metodologiei privind conditiile si modalitatea de stingere a obligatiilor de plata ale unitatilor sanitare cu paturi inregistrate peste termenul de scadenta la data de 30 iunie, aprobata de MS, obligatiile de plata cuprind sumele datorate furnizorilor de medicamente, materiale sanitare, altor furnizori de bunuri si servicii achizitionate. Plata acestor obligatii se face din sumele aprobate in bugetul Ministerului Sanatatii de la bugetul de stat, alocate prin transfer in bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, a precizat sursa citata.
De asemenea, plata obligatiilor va fi realizeaza esalonat, intr-o perioada de 90 de zile, in limita prevederilor bugetare aprobate.
La rectificarea bugetara din august, Ministerului Sanatatii i s-a atribuit suma de 2,8 miliarde de lei, din care 859,863 milioane de lei reprezinta datoriile spitalelor pana la 30 iunie.
Acesti bani vor fi transferati in bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pentru a ajunge in final la spitalele din toata tara, indiferent daca au fost descentralizate sau nu, au precizat reprezentantii MS.
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, declarat, in 24 august, in plenul Senatului, la dezbaterea OUG privind descentralizarea spitalelor, ca acest proces nu este unul politic, MS urmand sa plateasca toate arieratele inregistrate pana la 30 iunie 2010.
Ministrul a mai precizat ca OUG 48/2010 prevede plata tuturor arieratelor inregistrate de spitale pana la 31 martie, insa la rectificarea bugetara Guvernul a identificat si alocat resurse pentru Ministerul Sanatatii sa acopere arieratele spitalelor inregistrate pana la 30 iunie.
Dupa rectificarea bugetara, ministrul Sanatatii a dispus constituirea la nivelul judetelor a unor comisii de analiza si control ale arieratelor pe care unitatile sanitare cu paturi le-au inregistrat catre furnizorii de bunuri si servicii.