- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Mugur Isărescu promite: ,,Dăm inflația jos, fără să creăm recesiune”

01 Oct, 17:25 • Bugiu ⁠Ana Maria
Mugur Isărescu a vorbit despre stabilitatea prețurilor, ca obiectiv esențial al BNR. A mai spus că o creștere economică de 2,5% contribuie la stabilitatea macroeconomică.
Mugur Isărescu promite: ,,Dăm inflația jos, fără să creăm recesiune”

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus, în cadrul audierilor parlamentare, cât de importantă este stabilitatea prețurilor, ca obiectiv esențial al băncii centrale.

El a mai zis că, într-un mediu de stabilitate a prețurilor, un obiectiv de creștere economică de 2,5% (cu o marjă de plus-minus 1%) contribuie la dezvoltarea economică durabilă și la stabilitatea macroeconomică și financiară. Isărescu a avertizat că stabilitatea financiară nu este garantată automat prin stabilitatea prețurilor, referindu-se la lecțiile învățate în urma crizei financiare din 2008-2009, transmite Antena 3 CNN.

„Printre obiectivele pe care le vom urmări în perioada următoare se află în primul rând obiectivul prevăzut de lege şi acesta este stabilitatea preţurilor. Stabilitatea preţurilor este bunul public cel mai de preţ pe care poate să-l dea o bancă centrală societăţii.

Este recunoscut că în condiţii de stabilitate relativă a preţurilor un obiectiv de creştere rezonabil, în cazul nostru 2,5%, cu o marjă de plus-minus 1%, economia se dezvoltă mai bine, sunt şanse mai mari să avem şi stabilitate macroeconomică, financiară şi să avem şi creştere economică durabilă, sustenabilă pe termen lung.

Vom urmări, ca şi în trecut, să asigurăm stabilitatea preţurilor fără să pericliteze stabilitatea financiară. Multă vreme, până prin anii 2000, s-a crezut că asigurarea stabilităţii financiare vine aproape automat cu asigurarea stabilităţii financiare.

Criza din 2008 – 2009 a dovedit că aceasta teză nu este corectă”, a susţinut Mugur Isărescu la audierile din Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe.

Isărescu a adăugat că băncile centrale – chiar dacă nu prevăd în mod expres stabilitatea financiară -, în cadrul legilor, cutuma europeană, cutuma în România şi legile ulterioare care au apărut stabilesc ca obiectiv secundar şi stabilitatea financiară. „La noi este asigurată de comitetul de risc sistemic aprobat prin lege de Parlament”, a afirmat Isărescu, potrivit Agerpres.

Te-ar mai putea interesa și: Rămâne Mugur Isărescu guvernator al BNR? Este cel mai longeviv șef al unei bănci centrale din lume

foto: Mugur Isărescu

Mugur Isărescu promite: ,,Dăm inflația jos, fără să creăm recesiune”

Mugur Isărescu a declarat că Banca Națională a României (BNR) urmărește să mențină stabilitatea prețurilor și financiară, fără a descuraja creșterea economică.

El a recunoscut că există un conflict între aceste obiective, deoarece stabilitatea prețurilor poate duce adesea la o încetinire semnificativă a creșterii economice.

„Urmărim să asigurăm stabilitatea preţurilor, deci şi stabilitatea financiară, păstrând sau nu descurajând creşterea economică. Ei, aici lucrurile pot să fie uşor conflictuale, de multe ori şi în teorie economică şi în practică s-a dovedit că stabilitatea preţurilor nu poate să fie asigurată uşor, mai ales de la anumite niveluri, fără o încetinire remarcabilă semnificativă a creşterii economice.

Unii vorbesc şi de recesiune. Noi am încercat să îmbinăm aceste lucruri în sens pozitiv, adică să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune şi în ultimii ani am reuşit, cel puţin parţial.

Este important pentru BNR, dar şi pentru România să coborâm inflaţia fără să creăm recesiune, pentru că situaţia fiscal-bugetară a României este de aşa natură încât o recesiune şi o încetinire a creşterii economice, dar mai ales o recesiune, ar agrava şi mai mult situaţia fiscal-bugetară”, a explicat oficialul BNR.

Potrivit acestuia, în prezent, „dezechilibrul principal din România – financiar şi economic – este deficitul fiscal-bugetar, care se reflectă aproape ca într-o oglindă în deficitul extern – undeva între 6 şi 8%”.

„Încercăm să dăm jos inflaţia fără să creăm recesiune în România, cam acesta a fost obiectivul în trecut şi îl vom urmări şi în viitor, bineînţeles, raportând Parlamentului şi publicului prin rapoartele trimestriale privind inflaţia şi situaţia economică din ţară. (…) BNR nu poate primi instrucţiuni în elaborarea politicii monetare, urmăreşte obiectivul său principal.

Dar asta nu înseamnă că stăm izolaţi într-un turn de fildeş şi nu discutăm. Eficienţa finală a politicilor economice, cu denumirea uşor păsărească „mixul de politici economice” (…) se poate optimiza prin negocieri, dar obiectivul nostru rămâne stabilitatea preţurilor.

Urmărim să conlucrăm cu Guvernul, fără să periclităm atingerea obiectivului nostru principal”, a arătat Isărescu.

Mugur Isărescu a declarat că Banca Națională a României (BNR) își propune să reducă inflația, fără a provoca recesiune, continuând să urmărească acest obiectiv și în viitor.

El a mai menționat că BNR va raporta periodic Parlamentului și publicului prin rapoartele trimestriale privind inflația și situația economică.

„Credem că în perioada următoare, hai să zicem 12-16 luni, inflaţia se va stabiliza în marjele stabilite prin politica BNR – 2,5% este ţinta noastră, plus/minus 1%.

Bineînţeles că inflaţia depinde de foarte mulţi factori. (…) La reducerea inflaţiei spre 6, acum 5% şi probabil în toamna aceasta sub 5%, am constatat însă o reţinere mai mare. Hai să spunem că inflaţia în România a fost mai încăpăţânată. Factorii principali care contribuie la acest lucru sunt legaţi de creşterea veniturilor peste productivitate.

Banca Naţională nu este împotriva creşterii veniturilor, acesta este scopul creşterii economice, dar trebuie o corelare cu creşterea productivităţii, altfel diferenţialul (…) se duce fie deficit extern, cerere excedentară, fie în inflaţie mai mare, fie în amândouă şi pericolul care este o spirală preţuri-salarii. (…)

Eu sper că în perioada următoare de opt luni, influenţa se va duce spre obiectivul de 2,5% plus-minus un procent”, a transmis guvernatorul BNR.

Te-ar mai putea interesa și: L-a detronat pe Mugur Isărescu! Cine este noul magnat al BNR, cu o avere fabuloasă