Munca la gri în România, explicaţiile unui cunoscut avocat. Alin Chifor a evidențiat modul în care angajatorii se folosesc de lipsa de informare a angajaților pentru a-i plasa într-o situație de vulnerabilitate. În unele cazuri, salariile declarate sunt minime, sub nivelul legal, ceea ce afectează drepturile și beneficiile angajaților, cum ar fi contribuțiile pentru pensie sau asigurările de sănătate. Această practică, numită „munca la gri”, este ilegală și trebuie să fie respinsă categoric de către cetățeni. Cu toate acestea, mulți angajați, din nevoie de bani, acceptă aceste condiții, fără a-și da seama de consecințele pe termen lung.
„E legal să angajezi pe cineva cu salariu minim pe economie în acte, dar în realitate să-i dai mai mulți bani așa, cu o diferență cash, la final de lună? Ei bine, acesta este un caz clasic de „muncă la gri”, foarte întâlnită în România, care este 100% ilegal. Pe lângă problema fiscală, pentru că plătești taxe și contribuții mai mici decât ai plăti, în mod normal, dacă ai declara salariul așa cum este”, a transmis avocatul Alin Chifor pe pagina sa de Instagram.
Pe termen lung, „munca la gri” poate afecta negativ angajații în mai multe moduri. În primul rând, atunci când doresc să solicite un credit, suma reală pe care o primesc lunar nu va fi luată în considerare de către bănci, ci doar suma declarată în contractul de muncă. De asemenea, la momentul pensionării, aceștia vor primi o pensie substanțial mai mică, deoarece contribuțiile și vechimea în muncă sunt subestimate.
Pentru a combate această practică ilegală, Inspectoratul Teritorial de Muncă aplică amenzi considerabile, de până la 15.000 de lei pentru fiecare angajat afectat.
„Poți avea probleme foarte mari dacă vine ITM-ul în control, amenzi de până la 15.000 de lei pentru fiecare angajat care este în situația aceasta”, a adăugat Alin Chifor.
Citeşte şi: Românii, codași în Europa la plata pe ora de muncă. Câți bani iau angajații din străinătate
Cu toate acestea, este important să se conștientizeze că inspectorii nu pot ajunge la toate companiile în timp util, ceea ce permite continuarea acestui fenomen nociv pentru angajați.
Vezi această postare pe Instagram