Cel putin microbistii ar fi multumiti. Pana la urma, ne-am califica si noi, in sfarsit, la un turneu final.
Insa nu despre fotbal este vorba, ci de investitiile in infrastructura, de la stadioane, la drumuri de acces etc. Asemenea investitii dau de munca la sute de firme, iar economia are de castigat. O spune Peter Harrold, country director la Banca Mondiala.
„Avem experienta Poloniei care a facut o treaba foarte buna in atragerea fondurilor UE. Unul dintre motive, si nu este trivial ceea ce spun, este ca Polonia va fi gazda Campionatului Europen de Fotbal de anul viitor. Acest lucru a motivat guvernantii sa foloseasca fondurile europene pentru a imbunatati infrastructura, astfel incat oamenii sa se poata deplasa in timp util”, a spus Harrold.
El a glumit apoi, spunand ca unul dintre sefii lui a recomandat de curand ca si Romania sa incerce organizarea unui campionat mondial de fotbal pentru a accelera absorbtia de fonduri europene.
Nu e de fapt o gluma. Oamenii de afaceri spun ca ideea este fezabila si ca ar putea aduce un adevarat reviriment pentru economie.
[b]Merita sa cheltuim 10 mld. euro?[/b]
Ideea organizarii unui Campionat European de Fotbal a fost lansata de Consiliul Investitorilor Straini (CIS) anul trecut. O masura vazuta de Doina Ciomag, directorul CIS, ca un catalizator pentru efortul de modernizare a statului roman.
„Un proiect care va genera un efort public investitional concentrat si coerent menit a moderniza infrastructura si a stimula turismul. Asemenea evenimente au insemnat peste tot unde au fost organizate, beneficii reale si cuantificabile, cele mai bune exemple fiind Portugalia sau, mai recent, Africa de Sud”, a explicat Ciomag, pentru DailyBusiness.ro.
Potrivit calculelor CIS, pentru a organiza o asemenea competitie, ar fi nevoie de aproximativ 10 miliarde de euro, dintre care 1 miliard de euro in infrastructura. Si beneficiile ar fi importante. Numarul turistilor ar creste cu cel putin 1 milion in timpul evenimentului si ulterior cu 0,5 milioane turisti anual. Consiliul Investitorilor Straini vede un avans al PIB-ului cu cel putin 1%, ca urmare a organizarii unui astfel de eveniment.
[img=2178][/img]
[b]Un obiectiv national[/b]
Analistii economici spun ca ideea organizarii unui campionat mondial de fotbal merita atentia. „Sa iti atribui un obiectiv, o ancora investitionala, care sa depaseasca ciclurile electorale, inseamna sa iti stabilesti prioritati, sa ai o strategie, iar aceste lucruri sunt absolut fundamentale”, a declarat Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica.
La randul sau, analistul Cristian Dinulescu a afirmat ca fara obiective cuantificabile, Romania nu va reusi o crestere economica reala. „Din pacate, romanii trebuie impinsi de la spate. E o realitate. Perioadele de dezvoltare ale Romaniei au fost legate de decizii ferme.”, a mai spus analistul.
Nu toata lumea crede in oportunitatea unui asemenea demers. Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie, declara, anterior trebuie sa evitam sa cadem in capcana in care au cazut alte tari, precum Grecia, organizatoarea Jocurilor Olimpice in 2004, unde cheltuielile publice au luat-o razna, iar acum se afla in faliment.
Analistii se intreaba, pe de alta parte, de unde va face rost statul de bani pentru a investi intr-o asemenea initiativa si asta in conditiile in care bugetul de stat este secatuit de criza.
Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, declara, in primavara, ca Romania ar putea organiza Campionatul European de fotbal din 2020, in parteneriat cu Ungaria. Boagiu a afirmat ca ideea, propusa de Consiliul Investitorilor Straini (CIS), „merita atentie”.
[b]Cum stam cu infrastructura[/b]
Daca in privinta infrastructurii rutiere, mai avem de facut multe, in privinta stadioanelor, situatia s-a imbunatatit considerabil in ultimii ani.
In prezent avem doua stadioane de tip «Elite» , cel mai ridicat in domeniu – National Arena din Bucuresti, si Cluj Arena din Cluj.
[img=2177][/img]
Mai avem cateva arene de nivelul 3, omologate de UEFA – proaspatul stadion din Ploiesti, „Steaua” din Bucuresti, „Ceahlaul” din Piatra Neamt, „Dr. Constantin Radulescu” din Cluj si „Dan Paltinisanu” din Timisoara.
E de ajuns ? “Avem nevoie de patru stadioane de tip Elite”, declara, recent, Ionut Lupescu, fostul director general al Federatiei Romane de Fotbal.
Ar mai fi nevoie de autostrazi, de hoteluri, de baze de pregatire. FRF a anuntat ca a contactat deja tari din vecinatate pentru a incerca un demers comun pentru turneul final al Euro 2020. E vorba de Ungaria, Serbia, Bulgaria si Croatia.
Pana sa organizam un campionat european, anul viitor, in luna mai, vom avea prima finala europeana la Bucuresti. Pe „National Arena” se va disputa finala Europa League, a doua competitie ca nivel de club din fotbalul european.