NATO a răspuns atacurilor pe care oficialii ruși le-au lansat cu privire la capacitatea Alianței de a răspunde unui eventual atac nuclear.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat recent că Moscova are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă este împinsă dincolo de limitele sale și că acest lucru „cu siguranță nu este o cacealma”, relatează Reuters
Medvedev a avertizat, de asemenea, că Moscova are dreptul de a răspunde „fără prea multe consultări”, în contextul în care tensiunile cu Occidentul cresc din cauza referendumurilor organizate în porțiunile din teritoriul ucrainean ocupat de Rusia.
Fostul președinte rus a făcut mai multe afirmații sfidătoare la adresa Alianței Nord-Atlantice, spunând că nu crede că Occidentul ar veni în ajutorul Ucrainei sau ar riposta dacă Rusia ar folosi arme nucleare
”Imaginați-vă că Rusia este forțată să folosească cea mai formidabilă armă împotriva regimului ucrainean, care a comis un act de agresiune pe scară largă, care este periculos pentru însăși existența statului nostru. Cred că nici în această situație NATO nu va interveni direct în conflict. La urma urmei, securitatea Washingtonului, Londrei și Bruxelles-ului este mult mai importantă pentru Alianța Nord-Atlantică decât soarta Ucrainei, de care nimeni nu are nevoie, chiar dacă este aprovizionată din belșug cu diverse arme”, a mai spus aliatul lui Putin.
Răspunsul Alianței Nord-Atlantice a fost unul de forță, care nu a lăsat niciun spațiu interpretărilor.
„Orice utilizare a armelor nucleare este absolut inacceptabilă, va schimba total natura conflictului, iar Rusia trebuie să știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Când vedem acest tip de retorică nucleară din nou și din nou din partea Rusiei, a președintelui Putin, este ceva pe care trebuie să-l luăm în serios – și, prin urmare, transmitem mesajul clar că acest lucru va avea consecințe grave pentru Rusia”, a adăugat secretarul general al Alianței
Te-ar putea interesa și: Comisia Europeană ia în calcul noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ursula von der Leyen: „Putin are arme nucleare, dar nu vom ceda niciodată”
La rândul său, Pentagonul a dorit să dea asigurări cu privire la siguranța lumii civilizate în fața focoaselor nucleare cu care amenință Kremlinul. Pentagonul a informat că, în ciuda amenințărilor ruse la adresa Ucrainei și NATO cu privire la utilizarea arsenalului nuclear, nu a văzut nicio schimbare care să-l determine să modifice postura forțelor nucleare americane, conform declarațiilor unui purtător de cuvânt al forțelor armate SUA.
„În mod evident, luăm în serios aceste amenințări. Dar în acest stadiu, nu am văzut nimic care să ne determine să ne adaptăm propria poziție nucleară în acest moment”, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder într-un briefing de presă.
Ryder a refuzat însă să detalieze dincolo de a spune că Statele Unite „nu au niciun motiv să ne ajusteze postura în acest stadiu”.