„Ne-am intors intre 2005-2006 la consumul de bere”, a declarat marti Constantin Bratu (foto), directorul general al Asociatiei.
Consumul de bere pe cap de locuitor in anul 2010 a continuat trendul descedent inceput in anul 2009, demonstrand faptul ca situatia economica a afectat consumatorii si obiceiurile de consum.
In ultimii doi ani piata berii a inregistrat o contractie de 16% fata de anul 2008, an in care volumul vanzarilor de bere a atins o cota maxima de 20,2 milioane hectolitri.
In ciuda scaderii pietei, consumul de bere pe cap de locuitor din Romania se mentine la nivelul mediu din Uniunea Europeana, fiind asemanator cu cel din Spania.
De ce au scazut Berarii Romaniei mai mult decat piata in 2010
Anul trecut, piata berii a suferit o contractie de 3,5%, pana la 17 milioane de hectolitri, iar cei 5 membri ai Asociatiei au inregistrat o scadere de 4,4% per ansamblu, pana la 15,3 milioane hectolitri.
Membrii Asociatiei Berarii Romaniei sunt Ursus Breweries, Heineken Romania, Bergenbier, United Romanian Breweries si Romaqua Group.
Orientarea romanilor catre segmentul economic si marcile proprii (private label) ale marilor retele de magazine se numara printre principalii factori care au dus la scaderea mai pronuntata a vanzarilor celor 5 berari fata de piata, a explicat directorul general al asociatiei.
Acesta a mai spus ca, potrivit unor studii, pretul mediu al berii s-a ridicat anul trecut in Romania la 0,90 euro/litru.
La un volum de 17 milioane de hectolitri, rezulta o valoare a pietei de 1,53 miliarde euro in 2010.
[img=1323]sursa: Asociatia Berarii Romaniei[/img]
Berea, cel mai ‘patriotic’ sector de productie din Romania
Aproape 99% din piata berii este acoperita de productia locala, avand cel mai mic procent de importuri din industria alimentara, potrivit reprezentantilor Asociatiei Berarii Romaniei.
Ei au precizat ca, desi populatia sa reprezinta 4,4% din totalul Europei, Romania detine 5% din productia totala a berii in Europa.
Reprezentantii Asociatiei au mai spus ca in industrai berii nu exista o piata neagra si evaziune fiscala. De asemenea, industria berii plateste la bugetul de stat cel mai mare procent al accizelor din intreaga industrie a bauturilor.
Membrii Asociatiei au investit 51 milioane de euro anul precedent, iar contributia la bugetul de stat prin diferite taxe (accize, TVA, taxe de personal si contributie la asigurari sociale) a atins pragul de 270 de milioane de euro, in crestere cu 7 milioane de euro comparativ cu anul 2009.
Membri noi in Asociatia Berarii Romaniei
Incepand cu acest an, doi noi membri se alatura Asociatiei „Berarii Romaniei”, care isi extinde astfel activitatile de reprezentare si catre producatorii de malt si hamei.
Cei doi noi membri, Soufflet Malt Romania si Asociatia Producatorilor de Hamei din Romania, isi desfasoara activitatile din Romania in 9 fabrici si ferme si totalizeaza un numar de 134 de angajati, contribuind la bugetul de stat cu peste 2 milioane de euro anual.
Asociatia Berarii Romaniei a fost infiintata in 2004 si reprezinta producatorii de bere din Romania atat pe plan local, cat si international. Membrii actuali sunt cinci dintre cei mai mari producatori de bere din Romania, iar incepand cu anul 2011 s-au alaturat si producatori de hamei si malt, materia prima necesara pentru orice bere.