„Prima discutie va fi cu ANAF, pentru o analiza a estimarilor
privind colectarea de venituri pentru acest an, masurile care urmeaza sa fie aplicate
si ce impact ar putea avea acestea asupra incasarilor din 2012”, au spus
sursele citate de [url=http://www.mediafax.ro/economic/negocierile-oficiale-dintre-fmi-si-ministrii-guvernului-ponta-debuteaza-astazi-la-bnr-9592725/]Mediafax[/url].
In jurul pranzului, negociatorii sefi de la Fondul Monetar
International si Comisia Europeana vor avea prima intalnire oficiala cu
ministrul desemnat al Finantelor, Florin Georgescu, la care ar urma sa
participe si reprezentanti ai Ministerului Economiei si ai Autoritatii Nationale
de Reglementare in Energie.
Prima
zi de negocieri se va incheia cu o discutie pe marginea scrisorii de intentie intre
seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, si guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
Florin Georgescu, ministrul nominalizat pentru Finantele Publice, a declarat, miercuri seara, dupa intalnirea de lucru de la sediul USL, ca Executivul condus de Victor Ponta isi propune ca si coordonata principala [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/guvernul-ponta-doreste-continuarea-acordurilor-cu-fmi-bm-si-ue-76189/]continuarea acordurilor cu FMI, BM si UE[/url], care reprezinta „o umbrela de securitate”.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat ca intentia sa este ca delegatia FMI, BM si CE, care se afla in aceste zile la Bucuresti, sa plece din Romania cu [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/victor-ponta-se-intalneste-luni-cu-delegatia-fmi-bm-si-ce-76084/]o noua scrisoare de intentie[/url] semnata de un guvern care are asemenea puteri, aratand ca isi doreste ca Guvernul sa obtina votul in Parlament.
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat vineri, dupa caderea Guvernului Ungureanu, ca misiunea de evaluare a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/primele-reactii-la-adoptarea-motiunii-leul-se-depreciaza-fmi-intrerupe-negocierile-cu-romania-76042/]va intrerupe negocierile[/url] cu autoritatile romane, dar va continua discutiile tehnice atat in ceea ce priveste criteriile de indeplinit, cat si perspectivele macroeconomice, urmand sa mai stea in tara cel putin cateva zile.
„Vor continua discutiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discutii legate de tintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenta tehnica, iar acestea pot fi continuate, fara a se mai negocia nimic”, a declarat Mihai Tanasescu.
O misiune comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) au sosit in Romania pe 24 aprilie, pentru a cincea misiune de evaluare a acordului stand-by, si ar urma sa plece pe 7 mai.
In luna martie a anului trecut, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI incheiata in 2009 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro (3,09 miliarde DST).
Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Boardul Fondului Monetar International (FMI) a avizat in martie cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania, punand la dispozitia statului cea de-a cincea transa, de 505 milioane de euro, care ridica suma totala disponibila in caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde de euro.