„Cursul poate ajunge anul viitor la 4,3 lei/euro, dar politicile sunt confrontationale (agresive, n.r.). E un fel de a face politica, dar masurile sunt contraproductive”, a spus Negritoiu, citat de Mediafax.
El a aratat ca, in ultimul timp, cursul a fost sub presiune si leul s-a depreciat din cauza tranzactiilor comerciale, nu a speculatiilor.
In ceea ce priveste politica BNR, Negritoiu crede ca banca centrala putea sa decida in urma cu un an reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor, pentru a ajuta sectorul privat.
„Masura de luni (adoptata de BNR – n.r.) este extrem de surprinzatoare pentru neavizati si nu asa de rationala cum se asteptau pietele. Se putea face acum un an pentru a sustine sectorul privat”, a afirmat Negritoiu.
Banca centrala a redus luni rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta ale institutiilor de credit de la 30% la 25%, pentru a sustine finantarea deficitului bugetar.
„Cred ca ne apropiem de sfarsitul crizei, asta nu inseamna ca revenim si sunt de parere ca nu avem o recesiune in forma de V si nici de W, cred ca revenirea va fi undeva la jumatate”, a spus Negritoiu.
ING prognozeaza ca economia va creste cu 0,9% in 2011, avansul urmand sa se accelereze la 4,6% in 2012 si 6% in 2013.
Negritoiu este de parere ca anul viitor sectoarele care isi vor reveni vor fi investitiile straine directe si intrarile de capital, avand in vedere ca Romania va intra intr-o perioada de stabilitate, odata ce se termina alegerile, si va atrage investitori.
„Mi-ar fi placut sa avem aceasta discutie acum un an. In septembrie 2008 am facut o prezentare impreuna cu Ministrul Economiei si Finantelor de atunci si aratam ca ceea ce este mai rau nu a venit pana la acel moment. Criza a inceput in 2007 pe plan international si ma intreb de ce autoritatile au reactionat asa de tarziu si de ce toate politicile au fost pe dos”, a continuat seful ING Bank Romania.
El a aratat ca autoritatile incercau in toamna anului trecut sa convinga ca Romania nu se va confrunta cu hard landing, dar considera ca in prezent exisata ceva „mai mult decat un hard-landing”.
Totusi, Negritoiu crede in convergenta Romaniei cu UE, dar cu doua conditii, respectiv reforme structurale si corectarea dezechilibrelor macroeconomice.
„Criza cred ca ne-a invatat cateva lucruri: sa facem curatenie si ca nu exista asa ceva precum easy money (bani castigati usor – n.r.)”, a concluzionat seful ING Bank Romania.