Misu Negritoiu apreciaza ca obiectivul adoptarii monedei unice in 2015 este cel putin naiv.
„Noi invatam din asta (experienta Greciei – n.r.), adica ne uitam la Grecia si zicem: cand au adoptat euro a fost un proces de window dressing si au mai ajustat niste cifre, ca sa se incadreze in criteriile de la Maastricht. Noi am invatat ceva din asta? Pana la urma mentinem aceleasi obiective pe care le aveam inainte de recesiune. Deci lumea este in framantare, se schimba complet si noi ne mentinem proiectul de adoptare a euro in 2015. E mai putin naiv?”, a declarat Negritoiu.
Afirmatiile bancherului vin in contextul in care premierul Emil Boc anunta recent ca Romania mentine anul 2015 drept tinta pentru aderarea la zona euro si se va concentra pentru a pastra nivelul deficitului, al datoriei publice si al inflatiei in limitele stabilite conform prevederilor europene pentru indeplinirea acestui obiectiv.
De asemenea, Guvernul si Banca Nationala au decis, la inceputul lunii mai, sa mentina anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro, ceea ce din punct de vedere tehnic nu inseamna neaparat data de 1 ianuarie.
Pe de alta parte, directorul ING a respins categoric realismul datei de aderare 2015 propus de autoritatile romane, „nici vorba” , afirmand chiar ca nu mai vede rostul de a mentine programul de aderare la euro, desi intelege ratiunea autoritatilor.
„Cred ca nici asta nu mai are sens (ca Romania sa-si mai propuna aderarea – n.r.), dar eu stiu, inteleg de ce se mentine obiectivul, pentru ca el se mentine ca o ancora, ca sa nu zic sperietoare, pentru programele interne, pentru ca altfel, probabil, se intra in cheltuieli fara limita”, a declarat Negritoiu, citat de Mediafax.
Acesta a mai spus ca „Euro a fost construit in ciuda tuturor slabiciunilor pe care le are sistemul, pentru ca adoptarea unei monede unice ar trebui sa fie ultima faza a unui proces de integrare economica. Pornind de la integrare economica, guvernanta economica, politici fiscale comune si in sfarsit moneda comuna. Procesul a fost inversat tocmai pentru ca el este de natura politica si trebuie sa puna presiune pe celelalte etape ale integrarii. Acum se vorbeste despre guvernanta economica, se vorbeste despre ajustarea politicilor fiscale, care este extrem de complicata”.
Reprezentantul ING sustine ca politicienii europeni realizeaza acum aceste probleme si a amintit ca inca de la adoptarea euro au existat critici ale proiectului, mai ales de peste Ocean, care au spus ca exista slabiciuni, iar euro nu este comparabil cu dolarul american.