Potrivit lui Negritoiu, banca a restructurat anul trecut sute de credite de consum pe segmentul retail. In schimb, creditele retail ipotecare au avut anul tecut un comportament foarte bun, doar 2-3 credite fiind restructurate, a completat directorul executiv al ING Bank.
Banca a fost obligata de asemenea sa constituie provizioane consistente si pe segmentul corporate, o treime dintre acestea fiind necesare doar pentru creditul acordat Flamingo, companie intrata in insolventa.
„Creditarea mai mult ne-a costat decat ne-a adus bani in 2009”, a spus Negritoiu.
Seful ING Bank Romania spune ca explozia dobanzilor interbancare la lei de la finele anului 2008 si inceputul lui 2009, dobanzi ce s-au transferat in costurile creditelor, a creat dificultati de plata clientilor imprumutati in lei. „Problema noastra majora (banci si economie – n.r.) a fost aici, in acest interval de timp”, a spus Negritoiu.
„In schimb, pe fondul volatilitatii din pietele financiare, majoritatea bancilor au facut bani din trezorerie”, a spus Negritoiu, mentionand ca aproximativ o treime din veniturile bancii de anul trecut au fost realizate din trezorerie. Banca avea la finele lui 2009 un raport credite/depozite de 84%, „ceea ce ne-a permis sa fim creditor net pe interbancar”, a completat el.
ING Bank Romania a obtinut anul trecut un profit brut de 84 de milioane de lei, in scadere cu 20% fata de 2008. Scaderea de profit brut a fost generata de activitatea pe partea de corporate, in conditiile in care pe segmentul retail banca a inregistrat o crestere a profitului net, potrivit lui Negritoiu. Banca a inregistrat o crestere anuala a profitului operational de 128%, dar provizioanele mari pe care le-a constituit au erodat mare parte din castig, conducand la un rezultat brut in scadere.