„Riscurile din regiune raman in continuare ridicate din cauza posibilitatii de a nu fi eliberate urmatoarele transe de imprumut de la institutiile internationale”, avertizeaza Banca Nationala a Austriei intr-un raport privind perspectivele bancilor austriece, citat de NYT.
Banca centrala a Austriei a atras atentia vineri ca multe banci si-au imbunatit recent profitul mai degraba prin activitati de trading si sprijin de la banca nationala, decat din credite solide.
Expansiunea bancilor austriece in regiunea Europei de Est a fost una din cele mai de succes povesti din era postcomunista.
Viena, ale carei palate si bulevarde inca amintesc de grandoarea imperiala habsburgica, a devenit mai relevanta in regiune decat a fost de la caderea imperiului austro-ungar la finele primului razboi mondial.
Pietele est-europene au oferit rate de crestere de 2-3 ori mai mari decat cele din Europa de Vest.
Dar in 2009, profitul din Europa de Est al tuturor bancilor austriece a scazut cu peste 50%, pana la 1,8 mld. euro, potrivit Bancii Nationale a Austriei.
Bancile austriece au fost nevoite sa-si creasca de aproape doua ori provizioanele pentru a acoperi creditele neperformante din regiune, pana la 11 mld. euro. Marea problema a bancilor austriece este creditarea excesiva in euro si franci elvetieni, iar clientii din tari precum Ungaria si Romania nu au mai putut sa-si plateasca ratele, dupa deprecierea forintului si leului.
Criza financiara a demonstrat ca state precum Romania, Tarile Baltice si Serbia isi datoreaza cresterea economica din ultimii ani imprumuturilor pea usor acordate de banci.
Prea mult din aceste credite a fost investit in real estate si nu suficient de mult intr-o economie moderna. Acum, aceste tari si bancile austriece din regiune au nevoie de un nou model de business bazat pe competitivitate si productivitate, potrivit analistilor citati New York Times.
In Romania, sunt prezente banci austriece precum Erste, Raiifeisen si Volksbank.