Nica a spus ca, avand „un guvern puternic”, Romania a evitat, in 2009, un „dezastru”, inregistrand, in locul unei contractii economice prognozate la 14% din PIB, una de doar 8%, scrie Mediafax.
„Faptul ca masurile luate de Guvern au fost credibile a facut sa beneficiem de aceasta finantare extraordinara, pentru ca nu sta in obiceiul Fondului Monetar International sa accepte sa finanteze si deficitul bugetar”, a adaugat el.
De altfel, anterior, si premierul Emil Boc s-a exprimat in aceeasi nota, in ceea ce priveste contractia economica.
Boc a declarat, luni, dupa sedinta coalitiei, ca Romania ar fi avut un deficit bugetar de „minus 14” , daca Guvernul nu adopta masurile economice pe care le-a luat incepand cu decembrie 2008 si continuand cu cele din 2009.
„Daca nu am fi luat aceste masuri pe care le-am luat, vreau sa stiti ca Romania avea un deficit de aproape minus 14, daca nu lua masurile pe care le-a luat incepand chiar cu decembrie 2008 si continuand cu 2009 si continuand cu alte masuri rationale”, a spus Boc, dupa sedinta coalitiei.
Misiunea FMI va propune board-ului institutiei ca o parte din urmatoarele doua transe, respectiv din septembrie si decembrie, sa fie alocata pentru finantarea deficitului bugetar, dupa ce acesta a fost majorat de la 4,6% la 7,3% din PIB, a declarat seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks.
Vicepremierul Dan Nica a declarat, luni, dupa BPN al PSD, ca masurile luate de Guvern au fost credibile si au dus la evitarea unui dezastru, dovada fiind acceptul „extraordinar” al FMI de a finanta deficitul bugetar.