Premierul Nicolae Ciucă a participat online în cadrul evenimentului internaţional Romanian Agri Trade Summit, organizat miercuri, la București, unde au participat peste 400 de specialişti din 13 ţări.
În ultima perioadă, singurii ani în care România a încheiat pe excedent în comerțul cu produse agroalimentare au fost 2013 și 2014, cu un plus de 300 de milioane de euro, respectiv 500 de milioane de euro, conform profit.ro
Șeful Guvernului a precizat că în perioada următoare își va îndrepta atenția către agricultură și industria alimentară, acestea fiind printre domeniile cu importanță deosebită în dezvoltarea pe termen mediu și lung a României.
Premierul Nicolae Ciucă a promis că împreună cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, și-a luat angajamentul ca, în circa doi ani, să aplice măsuri astfel încât deficitul balanței comerciale a României la alimente să ajungă la zero.
”Am discutat cu domnul minstru și ne-am angajat amândoi că vom stabili măsurile prin care într-o perioadă, realist vorbind, nu mai mică de 2 ani de zile, prin măsurile pe care le luăm, putem să facem ca deficitul de balanță comercială pe produse alimentare în România să o aducem la nivel zero și, de ce nu, de aci înainte să putem să creștem și România să poată să se profileze ca un important exportator nu numai de produse agricole, de materie primă, ci și de produse alimentare”, a declarat prim-ministrul Nicoale Ciucă.
De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă ținut să îi felicite atât pe fermieri, cât și pe cei care fac parte din industria agroalimentară și a spus că activitatea lor se află pe o pantă ascendentă.
„Sunt foarte onorat să mă adresez celor care contribuie la asigurarea hranei românilor, în cadrul acestei întâlniri destinate fermierilor, traderilor, procesatorilor și distribuitorilor din sectorul agribusiness-ului internațional. (…) Activitatea noastră, a dumneavoastră, a fermierilor, este pe o pantă ascendentă și ea trebuie să continue. De măsurile pe care le luăm noi, la nivel guvernamental, depinde ritmul cu care urcăm pe această pantă.
Ceea ce doresc să mai subliniez este că fermierii români și operatorii din agribusiness sunt percepuți ca un factor extrem de important în dezvoltarea pe termen mediu și lung a României.
Atenția statului este în mod clar direcționată către agricultură și către industria alimentară ca fiind domenii de garanție a securității alimentare naționale, cu un rol important în ceea ce înseamnă profilarea țării noastre în cadrul Uniunii Europene și la nivel regional și global. Sunt convins că acest eveniment care reunește oameni de seamă din domeniul agribusiness va genera dezbateri profesionale între specialiști, autorități, experți în industria alimentară și comerțul internațional și consider că reprezintă o reală oportunitate pentru identificarea de soluții și de rețete de succes pentru asigurarea competitivității produselor agricole românești pe piața europeană și internațională”, a declarat Nicolae Ciucă în intervenția sa online.
Datele prezentate de Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) arată că la țara noastră a încheiat anul 2020 cu un deficit de aproape două miliarde de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în condițiile în care importurile au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro.