- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Nicolae Ciucă și Petre Daea promit să aducă la zero deficitul balanței comerciale a României la alimente

22 Feb, 15:52 • Gorgorin iulia
Premierul Nicolae Ciucă, a declarat miercuri, că în următorii doi ani, România are ca țintă atingerea unui nivel zero al deficitului de balanță comercială pe produse alimentare.
Nicolae Ciucă și Petre Daea promit să aducă la zero deficitul balanței comerciale a României la alimente

Premierul Nicolae Ciucă a participat online în cadrul evenimentului internaţional Romanian Agri Trade Summit, organizat miercuri, la București, unde au participat peste 400 de specialişti din 13 ţări.

Citiți și: Situație delicată pentru agricultura românească! Petre Daea: fermierii au „magaziile pline şi cu conturile goale”

În ultima perioadă, singurii ani în care România a încheiat pe excedent în comerțul cu produse agroalimentare au fost 2013 și 2014, cu un plus de 300 de milioane de euro, respectiv 500 de milioane de euro, conform profit.ro

Șeful Guvernului a precizat că în perioada următoare își va îndrepta atenția către agricultură și industria alimentară, acestea fiind printre domeniile cu importanță deosebită în dezvoltarea pe termen mediu și lung a României.

Promisiunea făcută Nicolae Ciucă în fața fermierilor

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a promis că împreună cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, și-a luat angajamentul ca, în circa doi ani, să aplice măsuri astfel încât deficitul balanței comerciale a României la alimente să ajungă la zero.

”Am discutat cu domnul minstru și ne-am angajat amândoi că vom stabili măsurile prin care într-o perioadă, realist vorbind, nu mai mică de 2 ani de zile, prin măsurile pe care le luăm, putem să facem ca deficitul de balanță comercială pe produse alimentare în România să o aducem la nivel zero și, de ce nu, de aci înainte să putem să creștem și România să poată să se profileze ca un important exportator nu numai de produse agricole, de materie primă, ci și de produse alimentare”, a declarat prim-ministrul Nicoale Ciucă.

De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă ținut să îi felicite atât pe fermieri, cât și pe cei care fac parte din industria agroalimentară și a spus că activitatea lor se află pe o pantă ascendentă.

„Sunt foarte onorat să mă adresez celor care contribuie la asigurarea hranei românilor, în cadrul acestei întâlniri destinate fermierilor, traderilor, procesatorilor și distribuitorilor din sectorul agribusiness-ului internațional. (…) Activitatea noastră, a dumneavoastră, a fermierilor, este pe o pantă ascendentă și ea trebuie să continue. De măsurile pe care le luăm noi, la nivel guvernamental, depinde ritmul cu care urcăm pe această pantă.

Ceea ce doresc să mai subliniez este că fermierii români și operatorii din agribusiness sunt percepuți ca un factor extrem de important în dezvoltarea pe termen mediu și lung a României.

Atenția statului este în mod clar direcționată către agricultură și către industria alimentară ca fiind domenii de garanție a securității alimentare naționale, cu un rol important în ceea ce înseamnă profilarea țării noastre în cadrul Uniunii Europene și la nivel regional și global. Sunt convins că acest eveniment care reunește oameni de seamă din domeniul agribusiness va genera dezbateri profesionale între specialiști, autorități, experți în industria alimentară și comerțul internațional și consider că reprezintă o reală oportunitate pentru identificarea de soluții și de rețete de succes pentru asigurarea competitivității produselor agricole românești pe piața europeană și internațională”, a declarat Nicolae Ciucă în intervenția sa online.

Datele prezentate de Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) arată că la țara noastră a încheiat anul 2020 cu un deficit de aproape două miliarde de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în condițiile în care importurile au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro.

Citiți și: Nicolae Ciucă anunţă începutul lucrărilor de modernizare a Aeroportului Sibiu: „La sfârşitul acestui an aeroportul îşi va tripla practic capacitatea de pasageri preluaţi”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci