Al doilea cel mai bogat roman (dupa Dinu Patriciu), cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari (locul 880 in topul celor mai bogati oameni din lume realizat de Forbes), Niculae considera ca bancile ce activeaza in Romania sunt in prezent ”pusculitele de casa” ale Guvernului, care in loc sa directioneze banii de la Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) catre proiecte de relansare economica, alimenteaza conturile bancherilor straini.
”Decizia BNR este salutara insa nu valoareaza absolut nimic daca BNR si Guvernul nu vor reusi sa determina bancile sa reia creditarea si, mai ales, sa scada dobanzile”, a declarat Niculae.
”In prezent avem cele mai mai dobanzi din Europa la credite si bancile, in loc sa crediteze economia, stau la coada sa imprumute statul. E o afacere mai sigura”, a afirmat presedintele Interagro.
[quote=Ioan Niculae, presedinte Interagro]Dobanzile la credite in Romania sfideaza criza. Numai la noi se poate intampla asa ceva, pentru ca statul este prea slab sa intervina[/quote]
”In timp ce mediul de afaceri se zbate in agonie din lipsa de bani, statul traieste din bani de imprumut, din care cei care castiga sunt bancherii straini, nu Romania”, a declarat Ioan Niculae.
Potrivit presedintelui Interagro, statul roman trebuie sa ia masuri pentru a stimula bancile sa crediteze economia. ”Vreau sa vad ca guvernul si mai ales BNR cheama bancile comerciale sa discute despre programe concrete de finantare pe IMM-uri, pe agricultura, pe constructii etc. Nu mai vreau sa vad bancherii ca toata ziua cauta motive pentru a mentine dobanzile cele mai mari din Europa, iar autoritatile ca ii mangaie pe crestet, protector”, a afirmat omul de afaceri.
Presedintele European Drinks, Viorel Micula, a declarat, tot ca reactie la decizia BNR de a reduce dobanda cheie la minimul istoric de 6,5% ca aceasta decizie trebuie sa o vedem concretizata in piata.
”Sper ca bancile comerciale sa urmeze trendul de ieftinire a creditului pe care BNR incearca sa il impuna. Fara credite ieftine, fara o finantare sustinuta a mediului de business, nu avem cum sa iesim din criza”, a declarat Micula, pentru DailyBusiness.ro.
Asteptam si opiniile dvs. fata de decizia BNR. Vor reduce bancile dobanzile la credite, odata cu reducerea dobanzii de politica monetara de la 7 la 6,5%?