Impozitul a adus si avantaje, pentru ca au crescut incasarile bugetare, insa impactul negativ este mult mai mare, a explicat Nita.
„Banii au inceput sa vina dupa introducerea impozitului minim, dar trebuie sa vedem si ce am pierdut odata cu el. Am pierdut contributii de asigurari sociale, cheltuim mai mult la somaj. Ne mentinem punctul de vedere, pentru eliminarea impozitului minim”, a declarat ministrul IMM-urilor.
Liderii coalitiei PDL-PSD au declarat, la finalul consultarilor de miercuri, ca impozitul minim va fi pastrat pana in momentul in care va fi realizata o analiza exacta a efectelor sale si vor fi identificate alte surse de finantare.
Potrivit Consiliului National al Intreprinderilor private Mici si Mijlocii din Romania(CNIPMMR), peste 100.000 de firme isi vor suspenda activitatea in cel de-al doilea semestru din acest an, pe fondul mentinerii impozitului minim si accentuarii crizei economice.
Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca dupa ce in primele 6 luni ale anului, 115.000 de firme s-au radiat in principal din cauza impozitului minim, in cea de-a doua parte a lui 2009, isi vor face efectul si problemele datorate blocajului financiar.
„In a doua parte a anului firmele vor avea cel putin acelasi numar de probleme, pentru ca se amplifica si in Romania criza. Daca o sa continuam cu aceeasi evolutie, circa 100.000 de firme isi vor suspenda definitiv sau temporar activitatea” a declarat Nicolescu.
In contextul in care creditarea va ramane blocata, iar impozitul minim nu va fi eliminat, presedintele CNIPMMR se asteapta ca la finele anului cel putin 70% dintre IMM-urile din industrie, constructii, servicii si comert isi vor inchide portile sau vor face disponibilizari.