„Dorinta noastra este ca aceste case sa fie construite, si nu luate de pe piata libera, decat eventual cele construite dupa 1 septembrie 2008, atunci cand a inceput perioada de criza. Eu cred ca numai in felul acesta putem sa multiplicam aceste garantii si sa dam posibilitatea sectorului privat sa poata sa lucreze”, a spus Nita.
El a adaugat ca in cadrul acestui program, prima data va trebui depusa cererea de finantare, iar pasul al doilea este analiza eligibilitatii, conform normelor bancare. Ulterior, se va solicita garantia la Fondul de Garantare. Dupa analiza acestei solicitari, dosarul clientului va putea fi aprobat.
In final se va inscrie ipoteca, de banca, pe numele statului. Nita a aratat ca Ministerul Finantelor impreuna cu Fondul de Garantare va trebui sa negocieze „foarte strans” cu bancile, sa gaseasca cea mai buna solutie de finantare la o dobanda cat mai mica.
Programul prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat are limita maxima de 60.000 euro.
Garantia va fi acordata persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.
Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din imprumut si perceperea de dobanzi cat mai scazute sunt criteriile anuntate anterior de premierul Emil Boc pentru selectia bancilor care doresc sa fie incluse in programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpararea primei locuinte.