- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Nivelul rezervelor minime impuse bancilor ramane neschimbat

21 Jun, 15:25 • Redactia DailyBusiness
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine ridicat nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bancile comerciale pentru ca celelalte politici economice nu au ajutat-o prea mult la pastrarea echilibrului macroeconomic, a spus joi prim viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
Nivelul rezervelor minime impuse bancilor ramane neschimbat

Abordarile bancilor centrale pot varia, insa politica monetara „trebuie facuta corect, impreuna cu politica fiscala, cea a salariilor si cea a ajustarilor. Toate trebuie armonizate”, a explicat Georgescu, relateaza NewsIn.

„In Romania, celelalte politici economice nu ne-au ajutat prea mult, de aceea a trebuit sa tinem ridicat nivelul rezervelor minime, pentru mentinerea echilibrului macroeconomic”, a declarat prim viceguvernatorul BNR.

El a mentionat ca BNR a luat masuri administrative din considerente prudentiale, pentru temperarea expansiunii creditului. „Trebuie sa mentinem expansiunea creditului sub control”, a adaugat Georgescu.

„Exista insa pericolul liberalizarii contului de capital, respectiv capitalurile speculative. Unele masuri administrative le-am considerat prudentiale, dar a trebuit sa temperam expansiunea creditului. „, a aratat prim viceguvernatorul BNR.

Georgescu a respins insa teoria conform careia sistemul bacar romanesc ar fi „suprareglementat”. „Sectorul bancar nu este suprareglementat. Obiectivul principal al BNR este stabilitatea preturilor, iar al doilea obiectiv este stabilitatea financiara, iar ambele se intrepatrund”, a spus el.

In 2005, banca centrala a fost obligata sa introduca unele masuri administrative, „dar nu le-am considerat suprareglementare”, a afirmat Georgescu. „Azi le-am desfiintat, iar responsabilitatea privind monitorizarea riscurilor apartine mai mult bancilor comerciale. Acum bancile sunt mai libere sa isi stabileasca profilul de risc”, a adaugat el.

Prim viceguvernatorul BNR a mentionat ca exista discutii despre ce inseamna o masura prudentiala si ce este una administrativa. „Reglementarea sau suprareglementarea trebuie vazuta in tot spectrul politicii economice sau macroeconomice. Conceptul de suprareglementare depinde de tara”, a adaugat Georgescu.

Analistul financiar Eugen Radulescu a spus ca piata bancara romanesca este suprareglementata „intr-o oarecare masura”. „Intr-o economie in expansiune, banca centrala trebuie sa previna supraincalzirea economiei. De aceea, BNR foloseste toate parghiile prudentiale pe care le are pentru a limita expansiunea creditului”, a declarat Radulescu.

Nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii este de 20% din pasivele in lei ale institutiilor de credit si de 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,10% pe an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90% pe an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.

In schimb, consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat la inceputul lunii mai stabilirea unui nivel zero pentru ratele rezervelor minime obligatorii pentru bancile pentru locuinte, prin care armonizeaza regulamentul privind regimul rezervelor minime standardelor Bancii Centrale Europene.

Rezervele minime obligatorii impuse de Banca Centrala Europeana (BCE) institutiilor de credit din zona euro sunt de 2% din depozitele cu scadenta mai mica de doi ani si de 0% pentru cele cu scadenta mai mare de doi ani. BCE plateste bancilor o dobanda anuala de 3,81% pentru rezervele minime.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Facturile la curent s-ar putea dubla. Anunțul care lovește milioane de români
Facturile la curent s-ar putea dubla. Anunțul care lovește milioane de români
Alertă meteo în România. Ninsorile, ceața și ploile vor acoperi mare parte a țării
Alertă meteo în România. Ninsorile, ceața și ploile vor acoperi mare parte a țării
INS: În România, bărbații câștigă mai mult decât femeile. Diferențe de peste 500 de lei la salariu între cele două sexe
INS: În România, bărbații câștigă mai mult decât femeile. Diferențe de peste 500 de lei la salariu ...
Marii retaileri au aşeptări temperate înainte de Black Friday, care ar putea constitui un indice important privind puterea de cumpărare la nivel global
Marii retaileri au aşeptări temperate înainte de Black Friday, care ar putea constitui un indice important ...
TOP 10 profesii ale viitorului. Ce domenii trebuie să alegi pentru a-ți asigura succesul
TOP 10 profesii ale viitorului. Ce domenii trebuie să alegi pentru a-ți asigura succesul
Numărul românilor care şi-au montat panouri fotovoltaice a crescut de opt ori în ultimul an, nu şi capacitatea de stocare. Doar unu din zece români au şi baterie
Numărul românilor care şi-au montat panouri fotovoltaice a crescut de opt ori în ultimul an, nu şi ...
Rezidențiat 2024. Repartiția pe locuri și posturi a candidaților care au promovat examenul s-a încheiat. Doar 15 locuri, în specialități chirurgicale, au rămas neocupate
Rezidențiat 2024. Repartiția pe locuri și posturi a candidaților care au promovat examenul s-a încheiat. ...
RAR Auto-Pass, documentul obligatoriu pentru vânzarea mașinii, disponibil de la 1 decembrie 2024. Informațiile pe care le va conține
RAR Auto-Pass, documentul obligatoriu pentru vânzarea mașinii, disponibil de la 1 decembrie 2024. Informațiile ...
Haos la Bursa de Valori Bucureşti: indicele BET scade cu 3% la deschidere, iar 5 miliarde de lei s-au evaporat în câteva minute din cauza crizei politice
Haos la Bursa de Valori Bucureşti: indicele BET scade cu 3% la deschidere, iar 5 miliarde de lei s-au ...
Pensii 2024. Poşta Română are veşti bune pentru 5,5 milioane de pensionari, când se distribuie pensiile în decembrie
Pensii 2024. Poşta Română are veşti bune pentru 5,5 milioane de pensionari, când se distribuie pensiile ...
Salariul uriaș câștigat de o vânzătoare angajată la DM-drogherie în 2024. Pe lângă leafă, compania oferă și comision din vânzări
Salariul uriaș câștigat de o vânzătoare angajată la DM-drogherie în 2024. Pe lângă leafă, compania ...
Cât costă carnea de porc înainte de Crăciun. Românii sunt disperaţi: „Trebuie să cumpărăm indiferent de preţ”
Cât costă carnea de porc înainte de Crăciun. Românii sunt disperaţi: „Trebuie să cumpărăm ...
Vești proaste pentru români. Crește acciza la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2025. Câți bani vor plăti șoferii în plus pentru un plin la mașină
Vești proaste pentru români. Crește acciza la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2025. Câți ...
Parada de Ziua Națională din București. Care este programul, ce restricții de circulație sunt și cine participă
Parada de Ziua Națională din București. Care este programul, ce restricții de circulație sunt și ...
Clătita Dubai, cel mai „vânat” desert la West Side Christmas Market din Drumul Taberei. Cât ar trebui să scoată din buzunar românii
Clătita Dubai, cel mai „vânat” desert la West Side Christmas Market din Drumul Taberei. ...