Astfel, pentru toti cei peste 14.000 de clienti in ale caror contracte de credit este mentionat acest comision, obligatia lunara de plata va fi diminuata, incepand cu cea de-a doua scadenta ulterioara datei de 15 mai, se mentioneaza in comunicatul bancar.
Potrivit lui Gerald Schreiner, presedinte Volksbank Romania, renuntarea la comision este o urmare a „evolutiei costului de refinantare” pentru banci, acesta scazand in ultimul timp.
Astfel, guvernatorul bancii centrale atragea atentia recent ca, pe fondul acordului de imprumut semnat cu Fondul Monetar International, Romania (deci implicit bancile locale n.r.) are acces la resurse de finantare mult mai ieftine din exterior decat in perioada anterioara semnarii acordului.
Costul aferent acestora, reflectat de indicatorul Credit Default Swap, s-a diminuat in urma semnarii acordului cu cateva procentuale, de la un nivel de 7%, cat era la finele anului anterior.
Si alte banci au anuntat recent ca, pe fondul ieftinirii resurselor la care au acces, scad dobanzile la credite si trec la o noua formula de calcul a dobanzilor, excluzand costul rezervei minime obligatorii.
Astfel, recent, UniCredit Tiriac a anuntat ca scade dobanzile la credite cu pana la 3 puncte procentuale si adoptat o noua formula de calcul a dobanzii pentru produsele de creditare adresate persoanelor fizice, care este formata din dobanda interbancara Euribor/Libor/ Robor la 6 luni, la care se adauga o marja a bancii.
Anterior, la Unicredit Tiriac, in calculul dobanzii creditului erau incluse, pe langa dobanzile interbancare, atat costul presupus de mentinerea rezervelor minime obligatorii ale bancii la banca centrala, cat si costul de risc al imprumuturilor pentru Romania, CDS.