Astfel, brokerii de pensii private intra in categoria entitatilor obligate sa respecte reglementarile contabile din sistemul de pensii private, alaturi de administratorii sau fondurile din sistemul pensiilor private, Pilon II si Pilon III, a anuntat arbitrul pensiilor.
Totodata, CSSPP a hotarat ca administratorii care gestioneaza atat fonduri de pensii obligatorii (Pilon II), cat si fonduri de pensii facultative (Pilon III) trebuie sa aiba activitatea de contabilitate separata pentru cele doua activitati.
Astfel, contabilitatea unei societati de pensii care desfasoara atat activitatea de administrare a fondului de pensii administrate privat, cat si activitatea de administrare a fondurilor de pensii facultative trebuie sa fie „organizata si tinuta separat pentru fiecare segment de activitate, cu ajutorul conturilor contabile analitice”, se arata in comunicat.
Norma mai prevede si implementarea unor noi reguli referitoare la inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli la finalul fiecarei luni calendaristice si nu la final de an, asa cum prevad regulile generale de contabilitate actuale.
Prin modificarea si completarea acestei norme, au fost introduse unele conturi contabile noi, deoarece nu erau evidentiate in contul de profit si pierdere elemente precum emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii ale entitatii – actiuni, parti sociale.
Reglementarile contabile prevazute in noul act normativ devin aplicabile incepand cu situatiile financiare ale exercitiului financiar 2008.
Modificarile si completarile aduse normei 14/2007 au aparut din necesitatea armonizarii tratamentelor si procedurilor contabile din sistemul de pensii private cu aquis-ul comunitar in domeniu si cu celelalte reglementari contabile nationale, se mai arata in comunicatul CSSPP.