Cipriotii de la Bank of Cyprus au lansat operatiunile din Romania in iunie. A urmat Millennium bcp (lider pe piata bancara din Portugalia) si la Caixa (cea mai mare institutie de economii din Spania), care si-au deschis sediile in octombrie, si, cea mai recent inregistrata, Finicredito, divizia de credite de consum a grupului portughez Finibanco, care a demarat operatiunile in noiembrie. Totodata, pana la sfarsitul anului, Fortis, cea mai mare unitate financiara din Belgia este asteptata sa demareze operatiunile in Romania.
Banca locala sau sucursala a bancii-mama
Atat Bank of Cyprus, cat si la Caixa si Finicredito au ales sa intre pe piata locala ca sucursale, pe baza pasaportului european, conform statutului juridic acestea fiind considerate entitati bancare incorporate bancii mama si nu institutii financiare independente. Ca sucursale, bancile sunt subordonate de regula autoritatii de supraveghere din tara de origine a bancii mama, si nu Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Millenium este singura institutie de credit care ales sa intre pe piata ca banca locala, aflata sub supravegherea BNR.
Desi nu se afla sub supravegherea Bancii Nationale, sucursalele trebuie sa conformeze unora dintre normele emise de BNR, cea mai importanta dintre acestea fiind constituirea rezervelor minime obligatorii, de 40% pentru creditele in valuta si de 20% pentru cele in lei. Atat bancile locale cat si sucursalele vor trebui sa suporte prin urmare costurile suplimentare implicate de mentinerea acestor rezerve in conturile BNR.
Spre deosebire de bancile locale, sucursalele nu trebuie sa urmeze insa normele de prudentialitate ale bancii centrale. Acestea pot functiona in Romania dupa norme proprii de creditare fara a avea nevoie de avizul BNR, in baza avizului oferit de banca centrala sub a carei supraveghere se afla, in tara de origine.
Totodata, spre deosebire de bancile locale, surcursalele nu sunt nevoite sa isi constituie un capital social, asa cum se intampla cu bancile locale. Daca in cazul bancilor romanesti valoarea creditelor acordate trebuie sa fie de cel mult trei ori mai mare decat capitalul social, sucursalele nu au aceasta limitare.
O banca locala pe o mare piata din regiune, cum este Romania, poate deveni insa punctul de lansare spre alte piete din zona sau un nod regional unde sa fie centralizate operatiunile bancii din alte state. Functiile unei sucursale sunt mult reduse in raport cu banca locala, operatiunile acesteia fiind centralizate de banca mama.
Dupa preluarea de catre consortiul bancar condus de Royal Bank of Scotland, ABN Amro Romania urmeaza sa fie transformata din subsidiara in sucursala, urmand astfel modelul prin care Royal Bank of Scotland abordeaza noile piete.
Totodata, la Caixa a intrat in Romania ca sucursala.
Desi aparent statutul de sucursala este mai avantajos decat cel de banca locala, Millenium bcp a ales sa patrunda ca o banca locala, mizand pe experienta pe care o avea in abordarea altor piete. „In Portugalia, tara de origine, Millennium a inceput ca un start-up si apoi s-a dezvoltat printr-o achizitie. In Grecia am pornit cu un greenfield, in Mozambic la fel, in Polonia am inceput si cu o afacere greenfield iar apoi am devenit actionari majoritari in bancile in care aveam participatii, asa ca avem experiente in a aborda pietele in ambele feluri”, a explicat Jose Toscano, presedintele bancii, intr-un interviu acordat DailyBusiness.
Afaceri mari chiar si cu cote mici
Millenium si-a definit inca de la intrarea pe piata o startegie clara de dezvoltare fixandu-si ca target pentru 2011 atingerea unei cote de piata de 2% dupa total active. „Suntem multumiti si cu o cota mai mica in Romania, avand in vedere marimea pietei de consum romanesti, de 20 de milioane de locuitori, precum si potentialul de crestere al acesteia”, a spus Jose Toscano.
Toscano mentiona totodata ca gradul de dezvoltare al pietei locale e inca redus, numarul de unitati bancare la mia de locuitori fiind mult sub media europeana, prin urmare este loc de crestere pentru sistemul bancar. Banca opereaza in prezent 39 de sucursale si are in vedere extinderea retelei la 100 de succursale in 2011.
Bancile nou intrate care au investit in unitati singulare prezinta deocamdata dezavantajul de a nu dispune de o retea prin care sa isi poata poata extinde oferta catre componenta retail. „Retailul a fost in ultimii ani motorul cresterii afacerilor bancare. Sucursalele bancilor straine intra pe noile piete de cele mai multe ori pentru a insoti clientii corporate de pe alte piete”, considera Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania.
Pentru dezvoltarea afacerii, noii actori vor putea apela atat la crestere organica cat si la achizitie. „Pretul sediilor a crescut intre timp, asa incat a te dezvolta ca greenfield este destul de costisitor. Achizitionarea unei banci care are deja o retea pare o varianta mai ieftina”, a mai spus Dumitru.
Juan Nin, presedintele la Caixa, declara cu ocazia lansarii ca institutia de credit ar putea patrunde pe partea de retail fie prin achizitia unei participatii minoritare intr-o banca locala de mari dimensiuni, fie cumparand o participatie majoritara intr-o banca mai mica. La randul sau, Millennium nu exclude posibilitatea extinderii afacerii printr-o achizitie, in viitor.
Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica sunt principalele banci cu capital romanesc ce ar putea constitui obiectul unei achizitii. Nici una din potentialele targeturi de achizitie nu a fost, cel putin deocamdata, nominalizata de noile banci.