- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Noile norme ING Bank ii avantajeaza pe clientii cu venituri medii

24 Jul, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Noile norme de creditare ale ING Bank Romania permit clientilor cu venituri medii sa aiba acces la cele mai mari imprumuturi din piata, insa in cazul clientilor cu venituri mari, creditele pe care acestia le pot accesa sunt mai mici decat ale bancilor concurente.
Noile norme ING Bank ii avantajeaza pe clientii cu venituri medii

Noile conditii de creditare ale ING Bank Romania prevad un grad maxim de indatorare pentru creditele ipotecare sau de nevoi personale cu ipoteca de 60%, imprumuturile in lei putand fi acordate chiar fara avans.

ING Bank Romania, institutie financiara ce se afla sub supravegherea bancii nationale olandeze, „aplica o rata maxima a indatorarii in functie de rezultatul evaluarii facute de banca si nu in functie de valoarea cheltuielilor de subzistenta”, au declarat pentru DailyBusiness oficialii bancii.

Valoarea venitului ramas „liber” dupa plata ratelor lunare nu poate fi mai mica decat 300 de lei, au explicat acestia.

Prin urmare, banca va aplica gradul maxim de indatorare de 60%, corespunzator noilor norme, venitului net al solicitantului. In acest fel, rata pe care o va putea achita o persoana al carei venit net este de 1.000 de lei va fi de maxim 600 de lei.

Celelalte banci, care acorda credite dupa norme proprii, aprobate de BNR, calculeaza gradul maxim de indatorare dupa scaderea din venitul net al clientului a valorii asa-numitului „cos zilnic”, in valoare de circa 250 lei pentru o persoana, respectiv 735 lei pentru o familie de trei persoane. Astfel, gradul de indatorare este calculat ca procent dintr-un venit mai mic.

Bancile concurente, care opereaza deja pe piata creditelor dupa noile norme BNR, sunt Banca Comerciala Romana (BCR), Alpha Bank, BRD-GSG si Volksbank.

In cazul unui salariu de 1.000 lei, clientul care va contracta un credit de la Alpha Bank isi va permite rata maxima reprezentand 55% din venitul net eligibil calculat ca diferenta intre venitul net si cheltuielile de subzistenta, valoarea acesteia fiind de 415 lei.

De asemenea, Volksbank permite, in cazul clientilor cu venituri sub 350 de euro, un grad maxim de indatorare de 45%, prin urmare valoarea maxima a ratei va fi de 339 lei.

In cazul BRD-GSG, gradul maxim de indatorare poate urca pana la 70%. Cosul mediu de subzistenta are o valoare de 265 de lei, prin urmare rata maxima pe care si-o va permite clientul va fi de 514. In cazul BCR valoarea acesteia este de 490 lei.

Prin urmare, clientii cu un venit mediu de 1.000 de lei vor putea accesa de la ING Bank Romania un imprumut mai mare decat in cazul altor banci care vand credite dupa norme proprii si care permit cele mai mari grade de indatorare de pe piata.

Un client cu un venit de 800 de lei ar putea imprumuta de la ING Bank un credit ce ar corespunde unei rate de 500 lei, in timp ce valoarea maxima a ratei pe care si-ar putea-o permite in cazul celorlalte patru banci ar fi de 370 de lei.

ING Bank are astfel posibilitatea de-a realiza cresteri importante ale cotei de piata pe segmentul persoanelor cu venituri mici si medii. „Imbunatatirea conditiilor de creditare este una dintre masurile pe care ING Bank le ia pentru atingerea obiectivului pe anul 2007, respectiv dublarea numarului de clienti in raport cu 2006” au precizat pentru DailyBusiness oficialii bancii.

Salariile mari primesc credite mai mici

Creditele pe care solicitantii cu venituri mari le pot accesa de la ING Bank sunt insa mai mici decat in cazul BCR, BRD-GSG, Alpha Bank sau Volksbank. Daca in cazul ING Bank gradul maxim de indatorare este pentru aceasta categorie de clienti de 60%, la celalalte patru banci acesta este de 65 sau chiar 70%.

Astfel, un client care are un venit de 3.000 de lei va putea accesa de la ING Bank, un credit ce corespunde unei rate maxime de 1.768,5 lei.

In cazul BCR, gradul maxim de indatorare pentru acest salariu reprezinta 65% din venitul net eligibil.

Procentul se va raporta, prin urmare, la un venit net eligibil de 2.750 de lei, rata fiind de 1.790 lei. In cazul BRD, institutie financiara ce permite un grad maxim de indatorare de 70%, valoarea acesteia ar fi de 1.920 lei.

Cu cat veniturile sunt mai mari, ratele pe care si le pot permite clientii ING sunt mai mici decat cele ce vor fi platite de clientii celorlalte banci care ofera deja credite dupa norme proprii. Un client cu un venit de 6.000 de lei va putea suporta o rata de maxim 3.600 de lei conform normelor ING, si de 3.705 lei in cazul creditelor cu 65% grad maxim de indatorare sau de 3.990 in cazul BRD-GSG.

Clientii ING pot accesa imprumuturi mai mari decat inainte de aplicarea noilor norme

Prin intermediul noilor norme, clientii ING vor avea acces la credite de valori mult mai mai decat acelea pe care le-ar fi putut accesa inainte de introducerea noilor conditii.

O persoana care realizeaza un venit net de 3.000 de lei poate contracta un credit in lei cu dobanda de 8,5% pe o perioada de 30 de ani, valoarea acestuia fiind de aproximativ 230.000 lei, iar rata lunara de 1768,5 lei.

In conditiile in care se lua in calcul 40% grad de indatorare, clientul respectiv ar fi putut lua un credit de 135.000 de lei la o rata lunara de 1.038 lei, au explicat reprezentantii bancii. Prin urmare valoarea imprumtului ce poate fi accesat a crescut cu 70%.

Daca persoana respectiva solicita un credit in euro cu dobanda 6,75% pe o perioada de 30 de ani, aceasta poate contracta un credit in valoare de aprox. 88.000 euro avand o rata lunara de 570,77 euro (pentru un grad de indatorare de 60%).

In conditiile in care se lua in calcul 40% grad de indatorare, clientul respectiv ar fi putut lua un credit de 52.000 euro la o rata lunara de 337 euro, au adaugat acestia.

Costuri mai mari la creditele fara avans

Ca si in cazul Volksbank, BCR si BRD-GSG, la ING Bank costul creditului fara avans este mai mare in raport cu cel al unui imprumut pentru care a fost prezentat avans. „Pentru un avans intre 0 si 15% clientul va avea de achitat o dobanda a creditului de 9%, iar pentru prezentarea unui avans mai mare de 15% dobanda creditului va fi de 8,5%”, explica oficialii bancii.

Doar creditele in lei pot fi oferite fara avans.

Urmărește Daily Business pe Google News