Reglementarile vor inaspri conditiile de creditare si vor reduce investitiile in perioada de tranzitie intr-un grad cu mult mai redus decat ceea ce estimeaza bancile, se arata intr-un comunicat al Comitetului pentru Supraveghere Bancara de la Basel si al Consiliului pentru Stabilitate Financiara (CSF), preluat de Reuters si citat de Mediafax.
Totodata, noile reguli vor reduce semnificativ incidenta crizelor financiare si implicit a scaderilor economice pe care acestea le cauzeaza, beneficii care depasesc cu mult pierderea modesta de productie care va fi remarcata in anii in care vor fi introduse.
„Analizele arata un cost macroeconomic al implementarii standardelor mai solide suportabil, in timp ce beneficiile aduse pe termen lung stabilitatii financiare si cresterii economice stabile sunt substantiale”, a declarat presedintele CSF, Mario Draghi.
Potrivit studiilor CSF, produsul intern brut global va scadea cu 0,2% pentru fiecare punct procentual de crestere a raportului capital tangibil la active ponderate la risc, timp de patru ani.
Setul de reguli Basel III va impune probabil bancilor sa aiba o rata de adecvare a capitalului de rang intai de 4-6%, au declarat saptamana trecuta pentru Reuters surse apropiate discutiilor.
Analiza CSF ia in considerare nivelurile reale de capital ale bancilor, din moment ce majoritatea institutiilor financiare constituie rezerve cu mult mai ridicate decat minimul cerut de lege.
Singura estimare similara, comparabila inaintata pana acum cu privire la impactul regulilor Basel III asupra economiei globale a fost prezentata in iunie de grupul bancar de lobby Institute of International Finance (IIF), potrivit caruia masurile propuse, inclusiv planurile de taxare suplimentara a bancilor, ar taia 3% din cresterea economica in urmatorii cinci ani in Statele Unite, zona euro si Japonia, si ar rezulta in aproape zece milioane de concedieri.