Desi autoritatile romane prevad un avans economic puternic in urmatorii ani, analistii de la Nomura sunt ceva mai sceptici si estimeaza ca vom ramane cea mai saraca tara din UE in urmatorii 15 ani.
Potrivit studiului „Europa va functiona – cu conditia unor reforme structurale si bancare”, dat publicitatii in aceasta luna si pe care il puteti citi pe larg in materialul atasat, analistii estimeaza ca PIB-ul/cap de locuitor al Romaniei, indicator ce masoara bunastarea, va fi depasit net de cel inregistrat, spre exemplu, de Bulgaria, Serbia, dar si Belarus si Kazahstan.
[img=1306][/img]
Vestea buna este ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei va creste semnificativ mai repede decat majoritatea tarilor Uniunii Europene. In 2025, PIB-ul/ locuitor va atinge 60% din media pe Uniunea Europeana fata de aproape 40% in prezent.
Cehia, Slovacia si Polonia sunt primele tari est europene care vor atinge nivelul mediu de trai din Uniunea Europeana pana in 2025.
Analistii isi bazeaza estimarile pe datele oficiale Eurostat. Studiul Nomura nu prezinta insa decat tendintele si nu date concrete.
Estimarile expertilor vin insa sa confirme, in parte, prognozele Fondului Monetar International (FMI). Potrivit acestora, in 2015, Romania va avea un PIB pe cap de locuitor de 15.396 dolari, fata de 12.644 in 2008. In 2011, FMI estimeaza un PIB/capita de 12.127 dolari.
Bulgaria va inregistra in 2015 un PIB pe cap de locuitor mai mare decat Romania, de 16.204 dolari, iar Serbia de 14.592 dolari. Datele detaliate le puteti parcurge accesand acest link.
Raportul Nomura prezinta, pe ansamblu, o viziune optimista privind perspectivele economice pentru Europa pana in 2025. Potrivit analistilor, Europa va reusi, in viitor, sa faca fata mai bine problemelor cu care se confrunta in prezent.
In studiu, analistii ii critica pe euro-sceptici, care sustin ca zona euro are nici un viitor pe termen lung. Expertii subliniaza ca punerea in aplicare a politicilor economice necesare pentru dezvoltarea uniunii monetare depind de vointa politica care urmeaza sa ramana puternica.
Raportul a fost realizat de o echipa condusa de economistul sef pe UE al Nomura, Peter Westaway si de consultantul economic John Llewellyn, ambii cu experienta in politica economica regionala si piete financiare.
Nomura este unul dintre principalii jucatori din piata financiara japoneza. Grupul a fost fondat in 1919, iar de atunci deruleaza operatiuni economice si financiare in intreaga lume. Grupul are sedii la New York, Londra si Hong Kong.
Romania, in topul riscului foametei
Japonezii de la Nomura sunt printre cei mai pesimisti analisti din lume in privinta Romaniei. In septembrie anul trecut, ei au afirmat, intr-un alt studiu, ca suntem tara europeana cu cel mai mare risc de foamete.
Analistii ne clasau pe locul 12 din 180 de state in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor. Pe primul loc se afla Bangladesh, urmat de Maroc, Algeria, Nigeria si Liban. Vecinii nostri de la Sud de Dunare, bulgarii, se afla pe locul 19.
Datele detaliate le puteti vedea in graficul alaturat.
[img=1303][/img]
Studiul Nomura ia in calcul procentul cheltuielilor populatiei cu alimentele (49,4% – in cazul Romaniei), PIB-ul pe cap de locuitor (9300 de dolari) si importul net de alimente (1,1% din PIB).