Vladescu a declarat vineri, dupa sedinta de Guvern, ca deciziile luate vor demonstra faptul ca masurile luate vor contribui la reducerea evaziunii fiscale.
Normele aprobate in sedinta de Guvern vizeaza, printre altele, inscrierile in Registrul Operatorilor Intra-comunitari, regimul antrepozitelor fiscale si modalitatile prin care se fac restituirile de accize si taxe vamale.
Ministrul Finantelor a precizat, pe de alta parte, ca celelalte norme ce vizeaza modificarile Codului Fiscal pe partea de impozitare vor fi aprobate in sedinta de saptamana viitoare.
Ce masuri anti-evaziune a luat Guvernul
Poate cea mai importanta decizie din ordonanta aprobata de Guvern vizeaza infiintarea, de la 1 iulie, a unui registru cu firmele care realizeaza tranzactii intra-comunitare.
Adica firmele care importa diverse marfuri din tarile Uniunii Europene, de la fructe la cereale si materiale de constructii, si le vand pe piata romaneasca. Un domeniu in care baietii destepti fac averi de miliarde. Afacerea e foarte simpla.
”Se infiinteaza firme care achizitioneaza intracomunitar produse si ulterior dispar, de regula inainte de data de 25 a lunii urmatoare cand ar trebui sa depuna decontul de TVA. In general sunt firme care functioneaza maxim 45 de zile, dupa care alte firme sunt infiintate in acelasi scop. O parte din marfuri ajung pe piata neagra, complet nefiscalizate, iar o alta parte ajung in marile retele de vanzare cu amanuntul”, afirma specialistii finantelor, in nota de fundamentare a ordonantei.
Finantele au decis, astfel, infiintarea unui registru in care toti cei care vor sa faca astfel de tranzactii sa fie obligati sa se inregistreze, pentru ca inspectorii fiscali sa controleze fenomenul mai usor. In plus, firmele care importa astfel de produse vor trebui sa plateasca TVA, pe care apoi sa il recupereze de la stat. Dovada platii TVA va fi trecuta intr-o declaratie speciala care va insoti marfa. Pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga painea, va fi aplicata taxarea inversa, respectiv la beneficiar.
Un capitol aparte vizeaza comertul prin duty-free-uri, magazinele unde, teoretic, se vand produse fara taxe numai turistilor sau corpului diplomatic. Magazinele de acest gen se afla, in principal, in aeroporturi, iar tigarile, bauturile si celelalte articole se vand in euro, numai celor care au un document de zbor.
Guvernul a decis sa inaspreasca activitatea acestora. A crescut taxa anuala de licenta la 100.000 euro, autorizatiile sunt valabile numai 5 ani, fara posibilitatea de prelungire, iar pentru marfurile transferate se va plati TVA si accize, rambursabile ulterior.
Mai mult, magazinele duty-free nu vor mai putea vinde decat cantitati limitate en-detail – 2 pachete tigari/persoana/zi, o sticla de bautura spirtuoasa etc. Pentru a controla vanzarile, Fiscul a decis ca toate casele fiscale ale duty-free-urilor sa fie conectate on line la un server din cadrul biroului/punctului vamal. In plus, toate bauturile care sunt vandute prin aceste magazine trebuie sa aiba un timbru special pe care sa scrie EXPORT. In acest fel, specialistii MFP spera ca vor evita ca marfurile sa ajunga pe piata normala.
Dincolo de impunerea unor noi reglementari fiscale, ordonanta inaspreste si sanctiunile pentru evaziunea fiscala. Printre altele, Guvernul a decis ca, alaturi de debitori, sa raspunda in fata legii si administratorii firmelor respective. In plus, cei care isi duc firmele in faliment, cu scopul de a scapa de plata unor datorii, sa raspunda cu propria avere, iar bunurile care au fost instrainate sa fie readuse in patrimoniu si vandute pentru plata datoriilor. Mai mult chiar, daca administratorul este de negasit, bunurile firmei sa poata fi executate silit.
O alta prevedere importanta vizeaza incriminarea contrabandei la frontiera. Cei care introduc sau scot din tara bunuri si marfuri accizabile de peste 20.000 de lei si de 40.000 lei in cazul altor marfuri vor fi cercetati pentru contrabanda.
Pentru aceeasi infractiune vor fi cercetati si cei care sunt prinsi cu produse sub aceste valori, de doua ori in decursul unui an. In plus, cei care sunt prinsi la granita cu bani cash nedeclarati de peste 10.000 de euro, nu vor mai fi amendati, ca pana acum, ci acuzati de contrabanda si, astfel, pasibili de inchisoare de la 2 la 7 ani.
Guvernul a mai decis inasprirea pedepsei cu inchisoarea pentru traficantii de timbre pentru tigari, formulare fiscale si alte asemenea documente cu caracter fiscal, de la 7 la 12 ani.