Cele doua companii intentioneaza sa fuzioneze operatiunile lor offshore in domeniul petrolier si al gazelor naturale, operatiunea urmand sa fie incheiata cel mai probabil in trimestrul trei al anului 2007.
Entitatea nou-creata ar urma sa produca 1,9 milioane de barili de petrol zilnic si ar avea rezerve utilizabile de petrol si gaze naturale de 6,3 miliarde de barili, se arata intr-o declaratie a celor doua companii. Astfel, ar urma sa controleze 70% din productia nationala a Norvegiei, care este cel de-al treilea exportator de titei la nivel mondial.
Noua entitate va fi cu mult mai mare decat rivali precum joint-venture-ul anglo-olandez Shell, compania braziliana Petrobras sau British Petroleum. De asemenea, compania va fi mai bine pozitionata pentru a concura cu British Petroleum si Gazprom pentru rezervele de petrol din Africa si Asia, spun analistii.
Conform termenilor intelegerii, actionarii Statoil vor detine 67,3% din noua companie, in timp ce actionarii Norsk Hydro vor controla restul.
Eivind Reiten, 53 de ani, actualul CEO al Norsk Hydro, va deveni presedinte al consiliului de administratie al noii entitati, in timp ce actualul sef al Statoil, Helge Lund, 44 de ani, a fost propus pentru functia de CEO si presedinte.
Guvernul norvegian, care controleaza parti semnificative din ambele companii, a anuntat ca este de acord cu fuziunea. Guvernul ar urma sa controleze circa 62,5% din noua companie, insa ar putea sa-si sporeasca participatia pana la 67%, conform unei declaratii facute astazi.
„Acesta este inceputul unei noi ere”, a spus prim-ministrul norvegian Jens Stoltenberg. „Fuziunea reprezinta o baza excelenta pentru a aborda noile provocari ale industriei de petrol si gaze”.
Si conducerile celor doua companii au spus, intr-o declaratie comuna, ca in urma fuziunii vor putea sa continue parcursul bun pe plan national si sa fructifice oportunitatile de business pe piata internationala pe termen lung.
Statoil, cu sediul central in portul norvegian Stavanger, are peste 24.000 de angajati in 31 de tari. Norsk Hydro, cu sediul central in Oslo, are 33.000 de angajati in 40 de tari.
In urma anuntului de fuziune, actiunile Hydro au urcat cu 25%, iar cele ale Statoil cu 7%.
Istoricul tranzactiei
Primele zvonuri despre o posibila fuziune intre cele doua companii au aparut in 2004, cand cei doi CEO chiar s-au intalnit pentru a discuta despre o „structura industriala”, ajungand insa la concluzia ca nu exista motive pentru a merge mai departe cu aceste planuri.
In octombrie anul acesta, cele doua companii au incercat sa obtina participatii la proiectul de exploatare de gaze naturale Shtokman al Gazprom, insa au esuat, iar acest lucru este foarte probabil sa fi dat startul unei noi runde de discutii pentru fuziunea intre cei doi giganti norvegieni, este de parere analistul John Olaisen de la Carnegie, intervievat de Bloomberg.
„Daca Hydro ar fi obtinut o participatie semnificativa la Shtokman, nu cred ca aceasta fuziune ar mai fi avut loc”, a spus Olaisen.