Romania s-a mai aflat anul acesta pe lista celor mai riscante 10 tari, de unde reusise sa iasa in urma semnarii acordului cu FMI. Incertitudinea care a urmat caderii guvernului Boc si, acum, alegerilor prezidentiale, a readus insa Romania in atentia analistilor internationali.
Luni, ziua in care s-au anuntat rezultatele alegerilor, Romania urcase pe locul 11, cu 269 de puncte, imediat dupa Liban. Bucurestiul inregistra cel mai puternic avans dintre toate tarile analizate de CMA Datavision, compania care realizeaza topul celor mai riscante tari din lume.
Credit Market Analysis reprezinta o companie membra a CME Group, cea mai mare bursa de derivative din lume, ce detine, printre altele platforma Nymex, cea mai mare piata de contracte la termen pentru materii prime din lume. CME Group a fost creat in iuie 2007 prin fuziunea burselor de marfuri din Chicago. CMA DataVision detine o uriasa baza de date cu informatii despre evolutia economiilor mondiale si afacerilor private din ultimii 5 ani. Fondata in 2001, platforma este folosita de peste 400 de banci, fonduri de investitii, firme de audit si alte institutii financiare din intreaga lume.
Marti, pe fondul anuntului PSD privind contestarea alegerilor si lipsei perspectivei unei iesiri rapide din criza economica, prima de risc a Romaniei urca de la 269 pana la nivelul de 274,3 puncte, reusind astfel, cu ‘succes’, sa aduca Romania in top 10 al tarilor cele mai riscante, alaturi de tarile baltice, Ucraina, Venezuela, dar si Dubai, Pakistan, Argentina si California.
[img=480]Indicele probabilitatii cumulative de faliment este de 17% in cazul Romaniei[/img]
Cum am ajuns la o asemenea performanta? Semnalele de alarma trase de expertii straini si relatarile presei internationale vin sa creioneze tabloul unei realitati total diferita fata de cea prezentata de autoritatile de la Bucuresti. Nu, nu am iesit deloc din criza, cum afirma recent premierul interimar Emil Boc. Dimpotriva. Romania este perceputa ca o tara neguvernata, de care investitorii fug, speriati de instabilitatea politica.
”Situatia politica actuala pune presiune pe rating-urile Romaniei”, a declarat, marti, analistul Moody’s Kenneth Orchard.
[quote=Kenneth Orchard, analist Moody’s]Aceasta instabilitate politica ii va face pe unii investitori straini putin mai precauti, pe termen scurt, in a plasa bani in Romania[/quote]
La randul lor, expertii de la Standard& Poor’s au avertizat, luni, ca in cazul in care instabilitatea politica o sa continue, iar desemnarea unui nou guvern va intarzia, ar putea lua in calcul modificarea ratingului Romaniei, aflat in prezent la BB-plus cu perspectiva negativa. Pentru moment, agentia de rating mentine calificativul acordat tarii, asteptand ca situatia politica sa se stabilizeze odata cu victoria lui Traian Basescu in alegerile prezindentiale.
Expertii de la Standard & Poor’s au declarat ca spera ca noul guvern sa ia masurile necesare de reforma in domeniul cheltuielilor bugetare si sa reduca deficitul bugetar in limitele convenite cu FMI, de 7,3% in 2009 si 5,9% in 2010.
Dincolo de estimarile expertilor straini, analistul Ionut Dumitru, unul dintre cei mai cunoscuti din Romania, a declarat ca evolutia negativa a primei de risc in cazul Romaniei nu reprezinta, cel putin pe moment, o problema atat de grava. In opinia economistului sef al Raiffeisen Bank, Romania a mai inregistrat variatii puternice de cotatii, de pana la 40-50 pct. pe zi, relevanta fiind evolutia pe termen mediu a cotatiilor.
Incertitudinile, la ordinea zilei
Romania=incertitudine. O asociere prezenta in aproape toate relatarile presei straine legate de Romania.
Agentia Bloomberg, specializata in stiri financiare, comenteaza ultimele evolutii de pe scena politica de la Bucuresti si scrie ca decizia PSD de a contesta victoria lui Traian Basescu in instanta accentueaza criza politica si provoaca miscari ale pietelor.
[quote=Bloomberg]Disputele politice in a doua tara ca grad de saracie din Uniune au lasat Romania fara un guvern functional[/quote]
Potrivit analistilor de la Bloomberg, lupta de pe scena politica va crea un vid de putere, ceea ce va provoca o scadere a ratingului de tara si implicit o prabusire a actiunilor. Si asta in conditiile in care Romania trebuie sa deblocheze o noua transa din imprumutul de la FMI, sa isi reduca cheltuielile si sa dea un impuls economiei pentru a iesi din recesiune.
[quote=The Times]Rezultatul alegerilor va accentua diviziunea politica a tarii, care a paralizat reformele si a determinat Fondul Monetar sa amane imprumutul[/quote]
La randul sau, agentia de presa Reuters a relatat in ultimele zile despre scrutinul de duminica, unul dintre cele mai importante dupa caderea comunismului in Romania remarcand faptul ca acesta a adus instabilitate. Reuters, preluat de toata presa internationala, a remarcat faptul ca noul presedinte va trebui sa aplice reformele amanate mult timp pentru a inscrie economia Romaniei pe orbita Occidentului. Un eventual esec ar avea consecinte incalculabile.
The Times a relatat ca rezultatul alegerilor va accentua diviziunea politica a tarii, care a paralizat reformele si a determinat Fondul Monetar sa amane imprumutul, in timp ce Le Parisien a punctat prioritatea zero a Romaniei – numirea unui nou guvern care sa adopte cat mai rapid proiectul de buget pe anul 2010, vital pentru obtinerea imprumutului de la FMI si Uniunea Europeana.
FMI, cu ochii pe Romania
Fondul Monetar International reprezinta cheia iesirii Romaniei din randul tarilor percepute ca fiind cele mai instabile din lume, spun expertii. Daca FMI va da unda verde reluarii acordului de finantare, perceptia investitorilor s-ar putea imbunatati, a declarat analistul Cristian Dinulescu.
Din pacate, insa, nici FMI nu mai crede ca la Bucuresti e rost de stabilitate. Dovada ca seful misiunii, Jefrey Franks, a declarat ca nu s-a stabilit nicio data la care expertii FMI sa revina la Bucuresti, dupa esecul vizitei din noiembrie.
Atunci, expertii FMI au plecat din Romania fara a da niciun raspuns legat de plata celei de-a treia transe din imprumut, de 1,5 miliarde de euro. Franks a spus atunci ca guvernul va trebui sa intreprinda toate eforturile pentru a respecta tinta de deficit bugetar si sa puna in practica reformele angajate prin acordul stand-by, de la aprobarea bugetului pe 2010, la concediul fortat pentru bugetari si la implementarea legilor privind reorganizarea sistemului bugetar si reforma pensiilor. Ce s-a rezolvat de atunci? Bugetul nu a ajuns in Parlament, concediul fara plata s-a tinut doar in cateva institutii, iar reformele din sectorul bugetar nu au fost puse in practica.
Atat expertii romani cat si cei straini spera insa ca presedintele Basescu va reusi sa formeze rapid un guvern, sustinut de o coalitie majoritara, care sa rezolve angajamentele asumate. Altfel, plata transelor de bani se va amana pentru primavara anului viitor. Iar pana atunci, statul va trebui sa se imprumute in continuare prin obligatiuni si titluri de stat, costurile imprumuturilor fiind incomparabil mai mari fata de cele percepute de FMI. In acest an, guvernul a imprumutat deja peste 60 de miliarde de lei.
Mihai Ion, presedinte al Raiffeisen Asset Management, si Nicolae Chidesciuc, economist sef al ING Bank Romania au afirmat marti ca prelungirea crizei politice ar putea conduce la ruperea acordului cu Fondul Monetar International, ceea ce ar putea insemna adancirea Romaniei in recesiune.
Optimisti de serviciu
Politicienii reprezinta optimistii de serviciu ai acestei perioade. Atat reprezentantii PDL, cat si cei ai PNL si PSD au declarat, in ultima vreme, ca o solutie politica va fi gasita in cel mai scurt timp, fiind convinsi ca nu se va ajunge la anticipate.
Ar fi cel mai rau scenariu pentru Romania, a declarat expertul de la Moody’s, Kenneth Orchard. El este optimist ca criza politica de la Bucuresti va fi depasita, mai cu seama ca perspectivele pe termen lung ale Romaniei sunt bune. Concluzie afirmata si de expertii de la S&P, care s-au declarat convinsi ca autoritatile vor lua masurile necesare continuarii reformelor, amanate din motive electorale.
La randul lor, expertii de la ING au declarat ca se asteapta ca Romania sa depaseasca perioada de instabilitate, mai cu seama ca evolutia economiei este incurajatoare. In trimestrul IV, s-ar putea inregistra primul avans economic, pe masura ce si industria incepe sa aduca un plus. ING Bank Romania si-a ajustat prognoza de contractie economica pentru final de an la 6,5% de la 6,7%, fata de 7,5-8% in prognoza FMI.
Potrivit estimarilor autoritatilor, FMI si majoritatii institutiilor financiare prezente in Romania, 2010 ar urma sa aduca un avans economic de 0,5%.