- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Noul An Şcolar. Greutatea ghiozdanului, cel mult 10% din greutatea elevului. Sfaturi utile de la medicul ortoped

05 Sep, 19:37 • Dobran Viorel
Noul An Şcolar. Greutatea ghiozdanului poate afecta, atât pe termen lung cât și pe termen scurt, sănătatea coloanei școlarului. Fie că este nepotrivit ca și dimensiuni, fie că este prea greu, fie că este purtat necorespunzător, ghiozdanul se poate transforma din accesoriu obligatoriu, în pericol real.
Noul An Şcolar. Greutatea ghiozdanului, cel mult 10% din greutatea elevului. Sfaturi utile de la medicul ortoped

Noul An Şcolar. Dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie și Traumatologie, confirmă faptul că sunt din ce în ce mai mulți copii care au probleme cu postura, care au dureri de spate și modificări vizibile ale coloanei vertebrale.

„Cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la copiii cu vârsta între 7-15 ani sunt scoliozele – deformarea coloanei în formă de S. Coloana este împarțită în colona cervicală, toracală, lombară, sacrală și coccigiană, iar cele mai frecvente deformări apar la nivelul coloanei toraco-lombare.

Din cauza greutății crescute a ghiozdanului, a modului în care copiii poartă ghiozdanul sau chiar a ghiozdanului în sine, apar zone de suprasolicitare ce împing coloana vertebrală în direcții greșite, care duc, în timp, la deformarea ei.

Umerii, șoldurile și genunchii sunt articulațiile suprasolicitate atunci când școlarul cară ghiozdanul greșit. Acel ghiozdan care depășeste greutatea permisă pentru vârsta și kilogramele pe care le are, afectează cresterea corectă a copilului.”, declară dr. Tarek Nazer.

Noi reguli în școli și licee. Părinţii vor fi obligaţi să facă asta semestrial

Noul An Şcolar. Studiile spun că, pentru a fi în siguranță, greutatea maximă a ghiozdanului nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului și, obligatoriu, trebuie să fie purtat pe ambii umeri, nu pe unul singur așa cum se face de obicei.

Noul An şcolar
„Sunt o sumedenie de norme obligatorii de care trebuie să țină cont părinții atunci când aleg ghiozdanul copilului. În primul rând, trebuie să aibă un spate captușit, pentru a se mula pe curbura spatelui. Materialul din care este confecționat ghiozdanul trebuie să fie ușor; Manerele ghiozdanului trebuie sa fie rezistente la încărcături; Curelele trebuie să fie confecționate din material elastic, să aibă o lățime de cel puțin 4 cm, căptușite, pentru a dispersa greutatea și să permită ajustarea acestora după înălțimea copilului; Să aibă o centură la brâu.

De asemenea, este important ca accesoriul pentru școală să aibă dimensiunile potrivite în funcție de vârsta și înălțimea copilului. Este de preferat, atunci când acesta are un drum lung de parcurs, să facă pauze și să dea ghiozdanul jos.

După 10-15 minute de mers, trebuie să-și relaxeze coloana și umerii. Trebuie să acordăm o atenție mare copiilor care suferă de probleme de coloană, înainte de a începe școala, și celor care suferă de scolioză, cifoză sau alte deformități ale coloanei. Ei sunt mult mai predispuși la avansarea afecțiunii dacă nu respectă regulile și indicațiile unui medic ortoped.”, explică medicul în continuare.

Foarte important, continuă dr. Tarek Nazer, este ca părinții să-și întrebe copiii dacă simt dureri la nivelul spatelui sau senzații de amorțeală, la nivelul mâinilor, atunci când se întorc de la școala, pentru a exclude compresia arterelor și a nervilor de către curelele de susținere.

Noul An Şcolar. Gestul pentru care părinţii elevilor pot primi amenzi de 5.000 de lei. Ce prevede regulamentul educaţional impus de ministra Educaţiei, Ligia Deca

Amenzi de 5.000 de lei pentru părinţii care refuză semnarea contractelor cu şcoala. Începând cu noul an şcolar, părinţii care vor refuză semnarea contractelor educaţionale cu şcoala sau grădiniţa ar putea să fie amendaţi cu sume între 1.000 si 5.000 de lei sau muncă în folosul comunităţii. Măsura este prevăzută în noile reguli impuse de ministra Educaţiei, Ligia Deca. Practic, părinţii sunt obligați să participe la ședințele cu diriginții, să se asigure că elevii au o ținută decentă, dar și să înlocuiască obiectele distruse de copiii lor la școală.  În plus, părintele, ar trebui să fie de acord cu servicii de consiliere pentru copil, în cazul în care acesta are nevoie.

Citește și: Ministrul Educației anunță „buget record” pentru educaţie şi formare. Ligia Deca: „Am primit o veste excelentă”

Prevederile apar explicit la articolul 172 din regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, ca fiind contravenții.

Noul An Şcolar.  Articolul 172 din ROFUIP:

(1) Următoarele fapte constituie contravenții, în măsura în care nu constituie infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:

a) refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau reprezentantul legal, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei;

b) refuzul semnării contractului educațional de către directorul unității de învățământ, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității.

(2) Contravențiile prevăzute la punctul 1) lit. a) și b) sunt sesizate de directorul, consiliul de administrație al unității de învățământ sau de către beneficiarii primari ori părinții/reprezentanții legali ai acestora.

(3) Aplicarea sancțiunilor se realizează în conformitate cu prevederile art. 148, alin. (2)-(4) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.

  • Art 148, alin(2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute la alin. (1) lit. a) se fac de către persoanele împuternicite de primar în acest scop.
  • (3) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute la alin. (1) lit. b) se fac de către persoanele care au atribuții de control din cadrul DJIP/DMBIP sau al Ministerului Educației, în urma sesizării formulate de consiliul de administrație al unității de învățământ sau de către beneficiarii primari ori părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Contractul educațional a fost actualizat și părinții au mai multe obligații, cum ar fi: să asigure o ținută decentă a elevilor, să participe la ședințele cu părinții online sau fizic sau să-și exprime acordul cu privire la prelucrarea datelor personale, acord care reprezintă un drept, nu o obligație a cetățenilor, conform normelor europene, scrie edupedu.ro.