Dominic Bruynseels a preluat functia de la Manfred Wimmer, care a detinut pozitia de CEO interimar al BCR, cea mai mare banca din tara dupa total active, si carea fost implicat direct in conducerea bancii in ultimele 11 luni.
„Este un moment bun sa fii bancher in Romania, o tara in care serviciile financiare se dezvolta alert si care ar putea avea o crestere economica anuala de 6-7%”, a declarat Bruynseels cu ocazia numirii sale.
In ceea ce priveste stadiul de dezvoltare al pietei locale comparativ cu cel al altor state, Bruynseels a mentionat ca Romania este in prezent la inceputul drumului spre dezvoltare si exista premise ca in curand sa parcurga acest drum pana la jumatate.
„Acest proces va fi accelerat si prin intermediul fondurilor europene”, a afirmat Bruynseels.
„In cariera de bancher trebuie sa inveti sa apreciezi si sa asculti. Am vorbit cu cineva de la conducerea BCR si imi spunea ca trebuie sa avem grija de clientii nostri, si eu cred la fel”, a mai spus noul sef al BCR.
Rolul lui Bruynseels nu va fi usor in perioada urmatoare, luand in calcul ca banca va continua procesul de dezvoltare si restructurare demarat de Wimmer, care implica intre altele un plan amplu de extindere a retelei ce pune conducerea BCR in fata provocarii de a gasi personal in conditiile in care piata este in plina criza.
Astfel, strategia de dezvoltare a bancii implica extinderea retelei pana la 700 de surcursale in 2009, de la 590 de unitati in prezent.
Costurile integrarii in grupul Erste au generat scaderea castigului pentru BCR in 2007, care a cedat pozitia de lider pe acest segment celei de-a doua banci dupa total active, BRD SocGen. In 2007, profitul net al BCR a fost de 491 milioane lei, in timp ce profitul BRD SocGen a fost de 917 milioane lei. Una din provocarile BCR ar putea fi deci recastigarea pozitiei de lider. Totodata, anul viitor este asteptata listarea bancii.
Bruynseels considera ca, pe fondul crizei de personal, BCR ar putea racola angajati din randul absolventilor de facultate, care pot fi atrasi prin recompense substantiale si oferirea de oportunitati pentru construirea unei cariere.
Legat de listarea BCR, Manfred Wimmer, fostul CEO al bancii, a explicat ca nu crede ca aceasta va avea loc curand, din cauza conditiilor de pe pietele financiare, care nu sunt proprice listarii.
„In orice caz, listarea va avea loc pana la finalul lunii octombrie 2009, asa cum este prevazut in contractul de privatizare al bancii”, a spus Wimmer.
Oficialul bancar nu a oferit insa detalii in privinta modalitatii in care se va face listarea.
In ceea ce priveste parametrii financiari, banca si-a propus sa ajunga la o rentabilitate a capitalurilor proprii de 35% in 2009. Pentru profitului net, banca tinteste o crestere medie anuala de 40%, in perioada 2006-2009.
Spre deosebire de 2007, profitul bancii va fi insa mai putin afectat de cheltuielile cu restructurarea bancii. „Costurile cu integrarea bancii si dezvoltarea acesteia au fost realizate in cea mai mare parte anul anterior”, a declarat Manfred Wimmer.
Bruynseels s-a alaturat BCR dupa o cariera de 27 de ani in cadrul bancii britanice Barclays, bancherul avand o experienta complexa, atat in procese de integrare bancara cat si de dezvoltare a afacerii, in special pe piete emergente. Cea mai recenta functie ocupata de acesta a fost de senior executive director al diviziei Barclay’s de Retail si Corporate Banking Global in Piete Emergente.
Intre 2005 si 2007, Bruynseels a condus procesul de achizitie si integrare in grupul Barclays al Absa, banca din Africa de Sud.
Anterior, el ocupase functia de presedinte executiv al Barclays Africa si Orientul Mijlociu, responsabil pentru 12 subsidiare din regiune, iar anterior, in perioada 1997-1999 a fost director financiar responsabil de afacerile Barclays din Africa, Caraibe, Orientul Mijlociu si America Latina.