- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Nu mai poti plati ratele la banca? Vezi ce avantaje ai daca te „executi” singur

31 Jan, 00:02 • gecad.net
Clientii care nu-si mai pot plati creditele la case pot scapa de executare silita daca se decid sa isi vanda singuri locuintele, prin valorificare amiabila. In felul acesta obtin un pret mai mare decat prin executare silita, si in functie de caz, isi vor plati o parte cat mai mare din credit sau chiar vor ramane cu bani in buzunar.
Nu mai poti plati ratele la banca? Vezi ce avantaje ai daca te executi singur

Vanzarea amiabila

inseamna ca debitorul isi va vinde singur imobilul, cand ajunge in situatia de a nu isi mai putea plati creditul. Operatia decurge ca o vanzare normala, singura conditie impusa de banca fiind aceea de a-si da acordul asupra pretului de vanzare.

Potrivit unui reprezentant bancar, clientul are sanse ca prin vanzare amiabila sa obtina un pret mai bun decat daca ajunge in executare silita, in conditiile in care nu va mai avea de suportat costurile cu licitatiile si nici plata executorului judecatoresc. Costul unei licitatii organizate de banca pentru a vinde imobilul executat silit se poate ridica la cateva sute de euro, iar banca poate organiza un numar nelimitat de licitatii, pana reuseste sa vanda.

De ce ar fi interesati debitorii de o valorificare cat mai buna a garantiei? Daca suma obtinuta prin vanzarea imobilului este mai mica decat creditul ramas de rambursat, atunci banca va solicita clientului sa vina cu sume suplimentare, pentru a achita imprumutul.

Prin urmare, clientul este direct interesat sa obtina un pret cat mai bun. Daca imprumutul este mai mic decat suma obtinut prin vanzare, atunci clientul ramane cu mai multi bani in buzunar decat la executare silita.

Potivit reprezentantilor bancari, cumparatorul este la randul sau avantajat de procedura valorificarii amiabile. Astfel, la executare silita, el trebuie sa achite un avans de 10% din pret, pentru a participa la licitatie. Daca nu reuseste sa aduca in termen de 30 de zile, va pierde restul de 90% din suma. In cazul valorificarii amiabile nu intervin aceste conditii.

Desi din punct de vedere al costurilor vanzarea amiabila pare in avantajul clientilor, putini sunt cei care apeleaza la ea. Celor mai multi dintre clienti le vine greu sa isi vanda propria locuinta. In plus, multi asteapta inca sa ii contacteze banca pentru vanzare si nu se grabesc sa isi gaseasca siguri cumparator.

Multe banci pun la dispozitia clientilor posibilitatea vanzarii amiabile, intre acestea aflandu-se OTP, BRD si Banca Transilvania. Gabriela Nistor, directorul directiei retail de la Banca Transilvania, spune ca vanzarea amiabila este unul din pasii prin care trec toti clientii bancii care ajung in siuatia de a nu-si mai putea achita ratele.

„Incercam cu clientii tot felul de solutii. Ii contactam de fiecare data cand observam ca au probleme la plata si incercam restructurari. Sunt o multime de pasi care intervin inainte de a ajunge la solutia executarii silite a clientilor, inclusiv vanzarea amiabila”, a spus directorul Bancii Transilvania.

Atitudinea clientilor nu s-a modificat de la inceputul crizei. Majoritatea asteapta sa fie contactati de banca atunci cand au probleme si nu incearca o rezolvare pe cont propriu a crizei, a spus reprezentantul Bancii Transilvania.

Adina Pietreanu, consultant in vanzari amiabile in cadrul BRD spune ca exista clienti care cer ei insiti vanzare amibila, insa nu si pentru locuintele proprii.

„Am primit mai multe solicitari din partea clientilor pentru vanzare amiabila decat in urma cu cateva luni. Insa clientii vand bunuri de care se pot dispensa mai usor, cum ar fi masini, sau daca este vorba despre o firma care detine mai multe imobile, cate un imobil”, spune Pietreanu.

Cine poate recurge la vanzarea amiabila? Potrivit reprezentantilor bancari, vanzarea directa este permisa acelor clienti care nu inregistreaza inca intarzieri majore la plata creditului.

„De regula, este bine ca restantele sa nu depaseasca 90 de zile, dar se pot face concesii chiar si daca intarzierile sunt usor mai mari”, a spus consultantul BRD.

In 2010 bancile au executat silit circa 3.000 de locuinte ale datornicilor.

Bancile au o rata destul de mica de succes pe executari silite. Aceasta este cauzata de mediatizarea destul de slaba a vanzarilor, din partea bancilor, dar si de faptul ca initial, creditorii practicau preturi exagerate pentru bunurile executate silit.

Totodata, cumparatorii se tem ca nu vor putea achita la timp locuinta sau ca nu vor putea sa ocupe repede imobilul cumparat, in conditiile in care cumpararea acestuia nu le garanteaza si ca imobilul va fi eliberat de fostul proprietar.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile