- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Nu-ti lasa masina la indemana hotilor: Cum previi furtul masinii

29 Jun, 18:32 • adrian.mihaltianu
La nivel national se desfasoara o campanie de prevenire a furturilor de si din autoturisme pentru a reduce numarul acestor infractiuni. Posesorii de autoturisme vor primi sfaturi pentru a nu cadea in capcana hotilor, dar vor afla si in ce cazuri nu vor fi despagubiti de catre compania de asigurari.
Nu-ti lasa masina la indemana hotilor: Cum previi furtul masinii

Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane desfasoara la nivel national, in perioada iulie – septembrie 2012, alaturi de Groupama Asigurari, campania de prevenire a furturilor de si din autoturisme.

Denumita „Nu-ti lasa masina la indemana hotilor!”, campania are ca scop informarea populatiei cu privire la modalitatile de prevenire a furturilor de si din autoturisme. Iata si cele mai importante sfaturi pentru a nu cadea prada hotilor de masini:

[b]Pentru a preveni furturile de autoturisme[/b]

-La coborarea din autoturism, scoateti cheia din contact, chiar daca veti lipsi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lasate in contact dureaza doar cateva secunde. Asa ca, daca obisnuiti sa parcati autoturismul in curte sau garaj, nu lasati cheile in contact atunci cand coborati pentru deschiderea portilor.

-Certificatul de inmatriculare si cartea de identitate ale autoturismului nu trebuie pastrate in acesta.In cazul unui furt, [b]asiguratorul Casco nu va despagubeste[/b] daca nu prezentati cele doua documente in original si ambele chei ale autoturismului.

-Parcati autoturismul astfel incat sa fie vizibil din locuinta dumneavoastra si pe cat posibil in locuri iluminate si cat mai circulate.

-Montati un sistem de alarma antifurt, de cele mai multe ori costa mai putin decat paguba suferita in urma unui furt.Schimbati imediat sistemele de siguranta ale autoturismului, daca ati pierdut sau v-au fost sustrase cheile acestuia.

-Anuntati imediat Politia daca v-au disparut placutele cu numarul de inmatriculare ale vehiculului.

-La autoturismele prevazute din fabricatie cu sisteme electronice de siguranta, este recomandat sa montati un sistem alternativ care sa blocheze functionarea autoturismului. Acest sistem suplimentar trebuie sa nu fie controlat de computerul de bord.

-Montarea unui sistem GPS in locuri ascunse din autoturism poate ajuta la localizarea masinii in cazul in care aceasta este sustrasa. Sistemul trebuie sa fie monitorizat de o firma de specialitate, iar in cazul in care autoturismul a fost sustras apelati Politia pentru localizare si deplasare in zona in care se afla acesta.

-Utilizarea marcajelor permanente de tip lac ultraviolet si gravura in sticla descurajeaza hotii. Acestea se pot face atat la vedere, pe geamuri si portiere, dar si in locuri ascunse, cunoscute doar de proprietar.

[b]Pentru a preveni furturile din autoturisme[/b]

-Nu lasati la vedere, in interiorul masinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genti, borsete, aparatura electronica, etc.) chiar daca lipsiti pentru scurt timp.

-In statiile de alimentare cu carburanti, pe timpul achitarii contravalorii combustibilului, actionati sistemul de inchidere a usilor.

-Pe perioada deplasarii cu autoturismul (in special persoanele de sex feminin) actionati sistemul de inchidere al usilor (astfel veti evita sa fiti deposedati la semafor de geanta ce se afla in interiorul masinii). Cand parasiti autoturismul, geamurile trebuie sa fie intotdeauna inchise complet.

-Pe toate rotile autoturismului fixati dispozitive antifurt. Inscriptionati numarul de inmatriculare al autoturismului pe obiecte usor demontabile (casetofoane, baterii, componente exterioare etc.). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de catre hoti.

-Atunci cand parasiti autoturismul si actionati inchiderea centralizata, asigurati-va ca portiera s-a inchis.Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca inchiderea centralizata, chiar daca pare ca telecomanda a activat-o.

-Pentru eventuale reparatii, nu va adresati atelierelor neautorizate sau mesterilor ocazionali. Se pot face mulaje dupa chei sau puteti ramane fara componente care functionau foarte bine.

In cadrul campaniei, peste 500.000 de materiale cu sfaturi preventive vor fi distribuite in cadrul intalnirilor cu grupurile tinta, care se vor desfasura in locuri publice, in statiuni turistice – in judetele in care exista astfel de zone. De asemenea, politistii vor distribui obiecte promotionale, iar la avizierele asociatiilor de proprietari, la intrarile in centrele comerciale si in alte locuri publice vor fi expuse afise cu mesajul campaniei.

Urmărește Daily Business pe Google News