Chiar dacă ROBOR arată semne de scădere, directorul Eugen Rădulescu din cadrul BNR a declarat că este îngrijorat pentru cele peste 14 milioane de români care au depozite la banci. Aceștia pierd bani în fiecare lună din cauza faptului că dobânzile pe care băncile le oferă sunt cu mult mai mici decât rata inflației din acest moment, scrie infofinanciar.ro.
Legislativ nu se poate interveni, mai spune acesta, pentru micșorarea artificială a celor doi indici. Rădulescu are de gând să ajute populația care trece prin acest fenomen.
„Avem mereu propuneri prin care să fie ajutați cei care nu pot sau nu vor să se ajute singuri. Unele dintre propuneri de această formă s-au materializat în, cum să spun eu, în reglementări care fie au fost declarate neconstituționale de Curtea Constituțională, fie au eșuat la întâlnirea cu practica.
Eu personal sunt mai preocupat de faptul că avem paisprezece milioane de oameni care au depozite în bănci și care, ca urmare a unei rate inflației care depășește cu mult rata dobânzilor pe care o obțin de la bănci. De fapt, acești paisprezece milioane de cetățeni pierd în fiecare zi din substanța economisirii. Deci, cei care au o atitudine responsabilă și care se gândesc la viitor cu răspundere sunt penalizați oricum în momentul de față”, a declarat Eugen Rădulescu.
Situația, însă, nu este mai roz nici în alte țări, arată BNR. Statele europene trec prin același lucru, din același motiv – dobânzi mai mici decât inflația.
„Din păcate, asta nu se întâmplă numai la noi. Se întâmplă peste tot în lume, unde rata dobânzii este mai mică decât rata inflației și asta este valabil cam peste tot în Europa, în Statele Unite, în timp ce în cazul debitorilor, în momentul de față este ceea ce am încercat să și arătăm în lucrare și se va vedea și în raport.
Îndatorarea pe care o avem în momentul de față este mai scăzută decât era acum doi ani, decât era acum trei ani, în sensul că raportul dintre serviciul datoriei și venituri este în îmbunătățire chiar și în momentul de față, când vorbim, băncile au mecanisme prin care îi sprijină pe cei care au dificultăți financiare, pentru că există, ele nu pot să fie evitate. Oamenii pot să aibă uneori o anumită exuberanță, dar se pot întâmpla lucruri nefavorabile”, a mai completat oficialul BNR.
Mai citește și: Raiffeisen Bank, profit record de de 254 de milioane de euro, anul trecut, în creștere 47% față de 2021
Rădulescu sfătuiește românii care se află în imposibilitatea de a-și mai achita ratele să meargă la banca la care au creditul, în vederea găsirii de soluții. Intervențiile pe cale legislativă par a fi nefolositoare.
„Oamenii pot să se îmbolnăvească, pot să își piardă uni serviciu sau să aibă venituri mai mici decât aveau anterior. Există situații din acestea, doar că ele s-au rezolvat de-a lungul anilor prin intervențiile caz cu caz, între debitori și creditori. Intervenția legislativă nu s-a dovedit vreodată folositoare”, spune Rădulescu de la BNR.
Soluții pentru cei vulnerabili se găsesc, mai spune Eugen Rădulescu, arătând către înțelegerea pe care băncile o au față de clienți. Cei care nu își pot onora plata către bănci, pot găsi, împreună cu aceasta, formule de plată convenabile pentru ambele părți.
Te-ar mai putea interesa și: Inflația se va simți chiar și la prețul unui bilet de avion! O mare companie aeriană anunță scumpirea biletelor cu 5-10% începând cu vara aceasta